Údajný vrah mladého Rusa se prý přiznal, v Moskvě to stále vře

Moskva/Baku - Ruská policie dopadla 31letého Ázerbájdžánce podezřelého z vraždy ruského mladíka. Dopomoci jí k tomu měl majitel bytu, ve kterém údajný vrah bydlel. Policie mu prý proto vyplatí milion rublů (asi 600 000 korun) jako odměnu. Zadržený Orhan Zejnalov se měl už k činu údajně i sám přiznat. V Moskvě mezitím pokračují demonstrace proti muslimům a přistěhovalcům. Policie dnes večer zatkla téměř tři stovky nacionalistů demonstrujících u stanice moskevského metra Pražská.

„Orhan Zejnalov, který je podezřelý z vraždy obyvatele Birjuljova Jegora Ščerbakova, byl za přispění jednotky rychlé reakce zatčen v Kolomně u Moskvy,“ tvrdí policejní komuniké. Zatčeného Zejnalova následně přepravil vrtulník do Moskvy, kde jej nejprve předvedli před ministra vnitra.

„Není žádných pochyb, že zločin spáchal právě tento člověk,“ prohlásil mluvčí vyšetřovatelů Vladimir Markin. Krátce poté agentura Interfax uvedla, že „podezřelý v neoficiálních rozhovorech s operativci přiznal svou vinu“. Policie prý také vyplatí milion rublů (asi 600 000 korun) jako odměnu muži, který Zejnalovovi pronajal byt a pak jej udal.

Speciální pořádkové jednotky u zastávky metra Pražská rozehnaly pokus o protimuslimskou demonstraci. Policisté zprvu zatkli padesátku „nacionalisticky naladěných občanů“. Posléze počet zatčených podle rozhlasové stanice Kommersant FM vzrostl na tři stovky, ze třetiny nezletilců. Státní agentura RIA Novosti posléze počet zadržených upřesnila na 276. Nákupní střediska a tržnice v sousedství stanice Pražská raději zavřela své brány.

V reakci na zavraždění pětadvacetiletého Ščerbakova stovky lidí v neděli napadly místní tržiště s ovocem a zeleninou, kde pracují zejména gastarbeiteři z Kavkazu a Střední Asie. Speciální policejní jednotky OMON po násilnostech zatkly stovky výtržníků - a o den později ještě více nelegálních přistěhovalců. V noci na dnešek pak přišlo několik stovek lidí před budovu místní správy v Birjuljovu, kde k incidentu minulý čtvrtek došlo, na demonstraci za omezení přílivu imigrantů. Proti demonstrantům zakročili policisté a zatkli deset lidí.

Nepokoje by se mohly přenést na stadion nebo do mešit

Události posledních dnů v Rusku by se mohly podepsat také na dnešním fotbalovém zápase mezi reprezentacemi Ruska a Ázerbájdžánu v Baku, kde už došlo k potyčkám mezi fanoušky. Skupina ruských fanoušků prošla ulicemi ázerbájdžánského města Baku za skandování hesel na podporu sborné. To ovšem vyvolalo nespokojenost místních obyvatel, kteří se pokusili počínání Rusů zarazit. Hromadné rvačce se podařilo zabránit, aniž by byl někdo zraněn.

Do Moskvy se dnes sjely desetitisíce ruských muslimů k oslavě náboženského svátku obětování - íd al-adhá, který v Rusku nese jméno kurban bajram. Silnice kolem moskevských mešit policie uzavřela, na klid a pořádek mají dohlížet policejní oddíly posílené o 4 000 mužů.

Incidentem v Birjuljovu se intenzivně zabývá moskevská radnice. Připravuje návrh zákona, podle něhož by pro občany postsovětských států ucházející se v Rusku o práci platila vízová povinnost. Dosud tito lidé, kterých podle odhadů jen v Moskvě působí statisíce, mohli do Ruska přijíždět volně. Opatření by rovněž dávalo jednotlivým regionům možnost vyhlašovat kvóty pro pracovní přistěhovalce.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Údajný kavkazský terorista dostal doživotí

Ruský vojenský soud v Rostově na Donu dnes odsoudil k doživotnímu vězení jednoho z vůdců severokavkazských islamistů Aliho Tazijeva, zvaného Magas. Původně se spekulovalo, že obávaný čtyřicetiletý Inguš vyvázne s 25letým trestem, protože po dopadení údajně spolupracoval s vyšetřovateli a pomohl i zmařit několik akcí povstalců, kteří už roky bojují s Ruskem o odtržení severního Kavkazu a vytvoření muslimského státu.

Podle soudu je Tazijev odpovědný za stovky úmrtí v Ingušsku, včetně například útoku na vládní a policejní úřady ve městě Nazraň z roku 2004, při kterém zemřelo 79 lidí. Má prý na svědomí i atentát na ingušského prezidenta Junuse-Beka Jevkurova z roku 2009, při kterém politik utrpěl těžká zranění. V srpnu téhož roku se podílel i na bombovém útoku proti policejnímu mikrobusu v Nazrani s 25 oběťmi na životech.

Soud s Tazijevem, považovaným za pravou ruku šéfa severokavkazských teroristů Doku Umarova, se odehrával za přísných bezpečnostních opatření. Sám obžalovaný před soudem připustil, že byl členem povstalecké skupiny a že byl ozbrojen. Další body obžaloby ale odmítl a trval na tom, že je nevinen. Tazijeva zatkli agenti ruské tajné služby FSB v Ingušsku v červnu 2010 a vyšetřování skončilo o více než dva roky později.