Moskva lituje incidentu, při němž byl zbit nizozemský diplomat

Moskva - Mezi Nizozemskem a Ruskem vypukla diplomatická roztržka. Neznámí útočníci totiž v Moskvě zbili zástupce nizozemského velvyslance. Incident ještě víc poznamenal už tak napjaté vztahy. Minulý týden požadoval prezident Vladimir Putin omluvu za zásah nizozemské policie v domě ruského diplomata. Nynějšího incidentu Moskva lituje, policie usilovně pátrá po pachatelích. Těm hrozí až dva roky za mřížemi.

Onno Elderenbosch, druhý muž nizozemského velvyslanectví v Moskvě, se stal obětí útoku dvou neznámých mužů, kteří se vydávali za opraváře elektrických rozvodů. „Včera dvakrát vypadla elektřina. Po prvním výpadku přestaly fungovat bezpečnostní kamery,“ podotkl vrátný Dima. Když Elderenbosch „opraváře“ pustil do svého bytu, zbili ho a zařízení bytu poničili. Na zrcadle po nich zůstal obrázek srdce namalovaný rtěnkou a nápis LGBT, což je zkratka hnutí leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů. Hnutí LGBT se ale od útoku distancovalo jako od „provokace“.

Šedesátiletý diplomat útok přestál bez větších zranění, k lékaři nešel. Útok se stal deset dní po podobném incidentu, při němž nizozemští policisté v Haagu zadrželi ruského diplomata. Rada ruské ambasády Dmitrij Borodin tvrdil, že ho v jeho bytě napadli neznámí muži a odvedli ho na policejní stanici. Podle verze nizozemské policie Borodin fyzicky napaden nebyl. Policisté se prý do jeho bytu dostavili proto, aby prověřili informace sousedů o údajném týrání Borodinových dětí. Diplomat zůstal na policejní služebně přes noc, ráno byl propuštěn.

Útočníci napadli v Moskvě nizozemského diplomata
Zdroj: ČT24/lifenews.ru

Nizozemsko se pak Rusku za incident omluvilo, protože policisté porušili Borodinovu diplomatickou imunitu. Nad nynějším incidentem vyjádřila zase politování Moskva. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že moskevská policie využije všech dostupných prostředků, aby pachatele dopadla. Nizozemský ministr zahraničí Frans Timmermans ale na svém twitterovém účtu napsal, že ruskému velvyslanci v Haagu byla kvůli Elderenboschově napadení předána protestní nóta. „Naši lidé musí mít umožněno pracovat v Rusku bezpečně. Chci záruky, že se ruské úřady chopí odpovědnosti, aby jim bezpečnost zajistily,“ napsal ministr.

Vztahy pošramotil incident se členy Greenpeace

Vztahy mezi Ruskem a Nizozemskem jsou napjaté po nedávném incidentu na severu Ruska, kde ruská policie zadržela 30 členů ekologické organizace Greenpeace za údajný útok na mořskou vrtnou plošinu. Aktivisté byli zatčeni a obviněni z pirátství, hrozí jim až 15 let vězení. Dva z obviněných mají nizozemský pas a Haag podnikl proti Rusku právní kroky, aby dosáhl jejich osvobození.

Nizozemsko se rovněž zařadilo mezi evropské státy, které ostře kritizují ruský zákon o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží. Když letos prezident Vladimir Putin navštívil Amsterodam, uvítal ho pochod gayů a leseb, jehož účastníci proti kontroverznímu ruskému zákonu hlasitě protestovali.

Nicméně vzájemný obchod dosahuje ročního obratu více než 23 miliard eur (590 miliard korun) a Nizozemsko také slouží jako klíčové překladiště při transportu ruské ropy a plynu do Evropy; asi 30 procent surové ropy a 45 procent ropných produktů připlouvá do největšího evropského přístavu Rotterdamu z Ruska.

Události o napadeném nizozemském diplomatovi v Moskvě (zdroj: ČT24)