Šest poslanců neonacistického Zlatého úsvitu ztratilo imunitu

Atény - Řecký parlament odebral imunitu šesti poslancům Zlatého úsvitu. Rozhodnutí schválili všichni přítomní zákonodárci. Členové ultrapravicové strany totiž z místnosti před hlasováním odešli. Vláda tvrdí, že hnutí funguje jako zločinné společenství. Ve vazbě kvůli tomu skončilo už 21 lidí včetně šéfa strany.

Řecký parlament vyhověl žádosti úřadů v souvislosti s vyšetřováním vraždy levicového aktivisty a populárního zpěváka Pavlose Fisase z poloviny září. Vyšetřovatelé obviňují tři poslance Zlatého úsvitu z příslušnosti ke „zločinnému spolčení“. Další tři se mají před soudem zpovídat ze starších přečinů, především z účasti na násilných činech Zlatého úsvitu.

Šéf řeckých neonacistů ze strany Zlatý úsvit Nikolaos Michaloliakos byl obviněn z příslušnosti ke zločinecké organizaci a byla na něj uvalena vazba.

Lídr Zlatého úsvitu Nikolaos Mihaloliakos
Zdroj: ČTK/AP/Petros Giannakouris

Michaloliakos je podezírán z toho, že nesl přímou odpovědnost za nelegální aktivity strany. Je označován za autoritářského vůdce, který s nostalgií vzpomíná na vojenskou diktaturu v Řecku na přelomu 60. a 70. let a který se zhlíží v německém nacistickém diktátorovi Adolfu Hitlerovi.

Vůdce Zlatého úsvitu, stejně jako ostatní zadržení, jakoukoli vinu odmítá. Obviněním se brání s tím, že extremista, který se k vraždě levicového aktivisty přiznal, nebyl členem strany.

Justice už vyslechla desítky lidí napojených nějakým způsobem na Zlatý úsvit. Razie proběhla také u policie. Ukázalo se totiž, že někteří policisté byli s touto skupinou ve spojení.

Soňa Dorňáková Stamu, spolupracovnice ČT v Aténách

„Straně Zlatý úsvit je přičítáno, že zorganizovala vyzbrojené oddíly, které v minulých letech útočily na přistěhovalce, lidi jiného vyznání nebo na levicově či demokraticky orientované osoby v Řecku. Také měli nelegálně útočit na různých trzích.“

Vyšetřovatelé si posvítí na účty strany i jednotlivých poslanců

Vyšetřující soudci už mimo jiné požádali daňové vyšetřovatele, aby zpětně za posledních deset let zkontrolovali pohyby na bankovních účtech strany a na kontech podezřelých poslanců.

Uskupení Zlatý úsvit získalo ve volbách v roce 2012 ve 300členném parlamentu osmnáct křesel. Během voleb měla strana podporu kolem sedmi procent, po volbách vzrostla a nyní se po vraždě zpěváka opět pohybuje na hranici sedmi procent, jak vychází z posledních průzkumů. Řecko totiž válčí s důsledky krize. Řadu lidí sužuje chudoba a uchylují se k volbě extremních stran.

Média spekulují, že se vláda bude snažit přimět justici k vynesení rozsudků nad nejdůležitějšími činiteli Zlatého úsvitu před obecními volbami na jaře příštího roku. „Ústava v podstatě vládě nedovoluje stranu zakázat,“ podotkla Dorňáková Stamu.

Telefonát Soni Dorňákové Stamu (zdroj: ČT24)