Spor Moskvy a Amsterodamu pokračuje vloupáním k diplomatům

Haag – V nizozemském Haggu se neznámí pachatelé vloupali do bytů ruských diplomatů. Policie šetří, zda tento incident souvisí se současným napětím v rusko-nizozemských vztazích. K podobné události totiž došlo už na začátku října. Objekt, v němž se útok stal, leží mimo areál ruského velvyslanectví, nepožívá diplomatickou imunitu a není policejně chráněn. Nizozemsko vyjádřilo nad situací politování.

Policie zjišťuje, zda se jednalo o běžný pokus o krádež či souvisí se současnou napjatou situací obou zemí. Zatím není jasné, jaké škody útočníci způsobili. Série incidentů mezi Nizozemskem a Ruskem začala začátkem října. Ruského diplomata Dmitrije Borodina tehdy policie odvezla na stanici, kde ho nechala přes noc. Chtěla prý prověřit informace sousedů o údajném týrání dětí. Úřady se pak omluvily za porušení diplomatické imunity.  

Krátce nato se ruská strana musela omlouvat také, když neznámí pachatelé zaútočili na nizozemského diplomata v Moskvě. Rada velvyslanectví Onno Elderenbosch se stal obětí dvou násilníků, kteří ho povalili na zem, spoutali a jeho byt zdemolovali. Ruské ministerstvo označilo incident za nešťastný a slíbilo, že útočníky potrestá.  

Napadený nizozemský diplomat
Zdroj: ČTK/ITAR-TASS/Photo ITAR-TASS

Další, tentokrát opět nizozemskou omluvu si vyžádal zásah policistů, kteří protiprávně vnikli do Borodinova bytu. Nizozemský premiér Mark Rutte následně uvedl, že záležitost je uzavřena a omluva Rusku byla dostatečná. Moskva s takovým postojem nesouhlasí a trvá na tom, aby nizozemské úřady policisty exemplárně potrestaly. 

Vztahy pošramotil incident se členy Greenpeace

Vztahy mezi Ruskem a Nizozemskem jsou napjaté po nedávném incidentu na severu Ruska, kde ruská policie zadržela 30 členů ekologické organizace Greenpeace za údajný útok na mořskou vrtnou plošinu. Aktivisté byli zatčeni a obviněni z pirátství, hrozí jim až 15 let vězení. Dva z obviněných mají nizozemský pas a Haag podnikl proti Rusku právní kroky, aby dosáhl jejich osvobození.

Nizozemsko se rovněž zařadilo mezi evropské státy, které ostře kritizují ruský zákon o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží. Když letos prezident Vladimir Putin navštívil Amsterodam, uvítal ho pochod gayů a leseb, jehož účastníci proti kontroverznímu ruskému zákonu hlasitě protestovali.

Podle ruského ministerstva zahraničí by nynější kolize neměla na tradičně dobré vztahy vrhnout stín. Zájem na jejich poškození zjevně nemá ani Haag. Ministr zahraničí Frans Timmermans dnes potvrdil, že návštěva nizozemského královského páru v Moskvě, naplánovaná na 9. listopadu, se bez ohledu na incidenty uskuteční.