OSN: Americké bezpilotní letouny zabily stovky civilistů

Islámábád – Nejmíň 450 civilistů zahynulo v posledních letech při útocích amerických bezpilotních letadel. Uvádí to zpráva OSN, která zmapovala akce zaměřené proti islámským radikálům v Pákistánu, Afghánistánu a Jemenu. Zástupce OSN zároveň upozornil země využívající tento typ letounů, že mají povinnost zprávy o civilních obětech vyšetřovat. Musí také vyjasnit oprávněnost příslušných útoků.

Světová organizace vyzvala Spojené státy, aby sdělily počet civilních obětí, které si podle nich vyžádaly útoky jejich bezpilotních letounů proti islámským aktivistům v různých muslimských zemích. USA dosud zveřejňují jen málo informací o bezpilotních misích, do kterých je zpravidla zapojena CIA.

Nejčastěji se hovoří o misích amerických bezpilotních letounů v Pákistánu, který je spojencem Washingtonu. Tyto letouny pravidelně odpalují rakety na nepřístupné pohraniční oblasti, jako je Severní Vazíristán, od roku 2004. Tyto části Pákistánu jsou hlavní baštou ozbrojených skupin napojených na al-Káidu a Taliban.

Zprávy médií o útocích často hovoří i o civilních obětech, což v zemi vyvolává protiamerické a protivládní nálady a protesty. Islámábád začal tlačit na Washington, aby podobné útoky zastavil nebo alespoň omezil. Podle nedávného sdělení analytického střediska New America Foundation Američané tyto útoky letos výrazně omezili.