Deportovaná kosovská Romka se může vrátit do Francie, slíbil Hollande

Paříž/Priština – Francouzské ministerstvo vnitra trvá na tom, že vyhoštění kosovské romské dívky z Francie bylo v souladu se zákony. Přesto přímo francouzský prezident Hollande povolil patnáctileté Leonardě Dibraniové, že se může do Francie vrátit - ovšem sama, bez rodičů a čtyř sourozenců. Nevybíravé vyhoštění kosovské Romky přitom vyvolalo ve Francii vlnu odporu.

Nejdříve byl vyhoštěn Leonardin otec a den nato dorazila policie i do jejich domu, aby si přišla pro zbytek rodiny. Zjistila ale, že Leonarda přespala u své kamarádky a druhý den ráno vyrážela se spolužáky na školní výlet. Policisté proto vyrazili do akce, spojili se s učiteli v autobuse a nařídili jim, ať zastaví. Leonardu si poté odvedli přímo před zraky ostatních. 

Proti takovému způsobu jednání úřadu včera ve Francii prostestovali francouzští studenti. Vyhoštění odpovídalo platným předpisům, trvá teď ale na svém ministerstvo vnitra. Uznalo nicméně, že policisté „dostatečně neodhadli situaci“, když Leonardu zadrželi ve školním autobuse. Vyšetřovací zpráva také doporučila zakázat takové policejní zásahy během výuky či při dalších školních aktivitách. Hollande dnes oznámil, že v tomto smyslu informoval prefekty francouzských departementů. 

Mladí Francouzi demonstrují proti vyhoštění mladé Romky
Zdroj: ČTK/News Pictures/Charbonnier Nathanael

Zopakoval však, že žádný zákon nebyl při vyhoštění rodiny Dibraniových porušen. Z „humánních“ ohledů nicméně navrhl, že Leonarda se může vrátit do Francie, „pokud o to požádá“. Zdůraznil však, že tato možnost se týká „jen jí“. Leonarda se ale bez sourozenců a rodičů do země nevrátí: „Neopustím svou rodinu. Do školy nemusím chodit jen já, ale i mí bratři a sestry.“ 

Rodina přišla do Francie před pěti lety a žila v kantonu Doubs na východě země. V žádosti o azyl Dibraniovi tvrdili, že jsou v Kosovu diskriminováni. Azyl ale nezískali a definitivní zamítnutí přišlo letos začátkem října. 

Posléze se ukázalo, že z Kosova je jen otec, Resat Dibrani, zatímco děti se narodily již v Itálii, kam Dibrani odešel. Nejmladší dítě se narodilo ve Francii. Dibrani vysvětloval, že s rodinou odešel z Itálie do Francie, protože si myslel, že tam bude mít rodina větší šanci na získání azylu.

Vydáno pod