Čínská váza vydražena za 1,25 miliardy korun, majitelé ji našli na půdě

Londýn – Lidé často netuší, jaké poklady se jim skrývají v domě. Naposledy se o tom přesvědčila britská rodina, která při vyklízení půdy narazila na čínskou porcelánovou vázu z 18. století. Historický kousek byl nakonec v Londýně vydražen za neuvěřitelných 43 milionů liber (v přepočtu více než 1,25 miliardy korun), což je jedna z nejvyšších částek, která kdy byla za čínský umělecký předmět zaplacena. Původně se očekávalo, že cena se při dražbě vyšplhá na hranici okolo 1,2 milionu liber.

„Sestra musela jít ven, nadýchat se čerstvého vzduchu,“ popsala reakce na překvapivě vysokou částku Helen Porterová z aukční síně Bainbridges. Síň sídlící na severozápadě Londýna se specializuje právě na dražby předmětů, jež obyčejní lidé najdou u sebe doma. Konečná částka podle dražitelů překonala veškerá očekávání. Neměli jsme představu, že by to šlo tak daleko," dodala Poterová.

Bainbridge si díky zprostředkování takto královského obchodu přijde na více než 8,5 milionu liber. Ty, kromě samotné částky za vázu, zaplatí výherce dražby. Vázu po urputném boji koupil jeden z několika čínských zájemců, nakonec se ale ukázalo, že pouze zastupoval skutečného kupce, jehož totožnost nebyla oznámena.

Porcelánová váza je vysoká asi 40 centimetrů a je zdobena motivem s rybami. Pochází z období čínské dynastie Čchien-lung z 18. století, ale aukční síň má za to, že umělecký kousek koupila nějaká britská rodina někdy ve 30. letech minulého století nebo dřív.