Motiv střelce z losangeleského letiště je stále nejasný

Los Angeles - Vyšetřovtelé stále neznají motiv střelce, který v pátek zaútočil v jednom z terminálů mezinárodního letiště v Los Angeles. Třiadvacetiletý Paul Ciancia tu zabil člena letištní ostrahy a dalších pět lidí zranil, než se ho podařilo zadržet. Teď leží se střelnými zraněními v nemocnici. Federální prokuratura pro něj může kvůli obvinění z vraždy státního úředníka žádat trest smrti. Podle médií u sebe měl při zatčení vzkaz, v němž vyjadřoval zklamání z americké vlády.

Útočníkova rodina pochází z malého městečka na východním pobřeží USA, kde vlastní autoopravnu. Jeho otec v pátek kontaktoval policii poté, co jeho syn jednomu ze svých sourozenců poslal SMSku, v níž vyjadřoval úmysl spáchat sebevraždu. Cianciaovi spolužáci v amerických médiích Paula popsali jako podivína, vyšetřovatelé ale zatím nezjistili, že by patřil k některé extremistické skupině nebo že by v minulosti byl sledován kvůli podezřelým aktivitám.

Ciancia v Los Angeles způsobil v letištním terminálu obrovskou paniku, už po deseti minutách se ho ale podařilo dopadnout. Podle svědků střílel hlavně po členech ochranky; ve vzkazu, který se u něj údajně našel, zdůraznil, že nechce zranit nevinné lidi. 

Policie terminál evakuovala, nouzový režim na letišti pocítilo přes 150 000 cestujících, kteří do Los Angeles přilétali nebo odtamtud chtěli odletět. Na jiná letiště muselo být odkloněno 86 letů.

Policie vyšetřuje střelbu na letišti v LA (zdroj: ČT24)