V Egyptě se legrace z generála nedělá, populární komik přišel o pořad

Káhira - Stovky lidí protestovaly v Káhiře na podporu populárního egyptského televizního komika Bassema Youssefa. Jeho pořad zrušilo vedení televize týden poté, co si dělal legraci ze šéfa armády Sisiho, který nahradil v čele země svrženého prezidenta Mursího. Právě s bývalou hlavou Egypta začne zítra soud. Den před jeho začátkem zahájil v Egyptě svou blízkovýchodní cestu i americký ministr zahraničí John Kerry.

Bassem Youssef si ve svém pořadu dělal legraci z pochlebování Sisimu. Ve scénce s prodejcem zákusků předstíral strach sníst dort s obličejem šéfa armády. Současně ale chtěl všechno koupit, aby mu dokázal svůj obdiv. Těsně před začátkem páteční show mu ale oznámili, že pořad stahují. Lidé jsou údajně s poslední episodou nespokojení a porušuje i pravidla kanálu CBC. Dokud se spor s redakcí nevyřeší, Youssef na obrazovku nesmí.

Komika se v sobotu v Káhiře přišly zastat desítky lidí. Demonstrace se tentokrát obešla bez krvavých střetů s armádou a policií. Komik se stal slavným právě v době, kdy se vlády ujal prezident Muhammad Mursí. Kvůli humorným skečům namířeným na tehdejší hlavu státu byl dokonce zatčen. Jeho kritika generála Sisího je přitom ve srovnání s vtipy namířenými na Mursího mírná.

Konec egyptského satirika (zdroj: ČT24)

O situaci v Egyptě jednal s tamními představiteli i americký ministr zahraničí John Kerry. Schůzka probíhala v napjaté atmosféře. Po krvavém potlačení nepokojů egyptskou armádou totiž Američané pozastavili Káhiře část finanční a vojenské pomoci. Kerry americký postoj vysvětloval ministrovi zahraničí Nabílu Fahmímu. Novinářům poté řekl, že vztah Washingtonu a Káhiry by neměl být definován jen na základě americké pomoci, a zdůraznil, že zmrazení financí není „trestem“. USA prý k tomuto kroku musely přistoupit, protože armáda svrhla demokraticky zvolenou vládu: „Historie ukázala, že demokracie jsou životaschopnější a prosperují lépe než jiné alternativy vládnutí.“ Zároveň ale zdůraznil, že Washington nadále považuje Káhiru za „nepostradatelného“ partnera.

Kerry byl v Egyptě naposledy letos v březnu. Šéf americké diplomacie navštíví postupně Saúdskou Arábii, Izrael, Palestinu, Jordánsko, Spojené arabské emiráty, Alžírsko a Maroko. Kromě toho zamíří také do Polska.