V Bangladéši dostali trest smrti další dva islamisté

Dháka - Bangladéšský zvláštní tribunál odsoudil k trestu smrti další dva islamisty za podíl na zločinech spáchaných za války o nezávislost v roce 1971. Jde o současného předáka muslimské komunity v Británii Chowdhuryho Mueena-Uddina a o Ashrafuzzamana Khanwase, který je nyní občanem USA. Oba byli souzeni v nepřítomnosti; veškerá obvinění popírají a jejich právníci proces označují za zpolitizovaný.

Tribunál je shledal vinnými v jedenácti bodech obžaloby, které se týkají únosu a zavraždění 18 intelektuálů podporujících boj za nezávislost. Tento zvláštní justiční orgán tak od začátku roku vynesl rozsudek smrti už nad devíti lidmi.

Tribunál zřídila nynější bangladéšská vláda v roce 2010 s cílem vypořádat se s těmi, kdo za války za nezávislost spolupracovali s pákistánskou armádou a pokoušeli se zabránit tomu, aby se tehdejší Východní Pákistán (dnešní Bangladéš) stal samostatnou zemí. Organizace hájící lidská práva ale poukazují na to, že tento soud nesplňuje normy mezinárodního práva. Verdikty v předchozích podobných procesech vyvolaly po celé zemi protestní akce, které si od začátku roku vyžádaly již přes stovku mrtvých.

Válka za nezávislost podle nynější bangladéšské vlády měla kolem tří milionů obětí, podle údajů nezávislých institucí se počet zabitých z roku 1971 pohybuje od 300 000 do 500 000. Během zásahu Indie v závěru bojů, který znamenal porážku Pákistánu, islamistické milice povraždily desítky intelektuálů podporujících nezávislost, zejména učitelů, umělců, lékařů a novinářů.