Ochránci hledají tisíc koček, které měly skončit na talíři

Peking – I když už se kočky v čínských restauracích na talíři tak často neobjevují, třeba jih země si na ně stále potrpí. Nedávno policie zachránila ve východní Číně zhruba tisíc zvířat před uvařením. Kočky ale poté skončily v přírodě, kde si samy neporadí. Ochránci zvířat proto spustili velkou pátrací akci, při níž pročesávají les. Kočka nepatří mezi ohrožené druhy, země proto nemá zákon na její ochranu.

Dobrovolní ochránci zvířat společně s policisty zastavili minulý týden nákladní automobil plný koček, které měly skončit na talířích. Úřady v provincii Ťiang-su ovšem rozhodly kočky, z nichž nejmladším byly sotva čtyři měsíce, vypustit do lesa v nedalekých horách, aby se o sebe postaraly samy.

„Kočky měly být dovezeny do Kuang-čou, kde by je snědli v restauracích,“ konstatoval jeden z ochránců zvířat. „Zachránili jsme je a rozhodně jsme nechtěli, aby je úřady vyhnaly do přírody. Měli jsme pro ně připravená místa, kde by se o ně postarali. Tohle bylo nezodpovědné.“

Řada koček už zahynula, na krmení prý nebyly peníze

Dobrovolníci nyní pročesávají lesní oblast s přepravkami a klecemi, do nichž se snaží kočky nalákat. Ty, které se podaří najít, poputují k adopci. Nalezené kočky, kterých je zatím asi padesát, jsou vyhladovělé. Život dalších už ukončila kola automobilů na silnici.

Státní list Beijing Youth Daily napsal, že úřady kočky zabavily, protože řidič automobilu neměl na jejich převoz patřičné doklady. Do přírody je úředníci vypustili prý proto, že neměli peníze na krmení pro tolik koček - ani na veterináře, který by je uspal.