Tučňák špehoval diplomaty

Berlín – Britské tajné služby sledovaly zahraniční diplomaty. Píše to německý týdeník Der Spiegel. Špehovaly je prostřednictvím rezervací v hotelech. Díky nim mohly zjistit, kde se zrovna nacházejí a kam míří. Německý list to uvedl s odvoláním na informace od bývalého pracovníka amerických bezpečnostních služeb Edwarda Snowdena.

Britská elektronická tajná služba (GCHQ) sledovala více než tři roky rezervace v nejméně 350 luxusních hotelech. „Cílem tohoto programu bylo v okamžiku rezervace informovat GCHQ o městě a hotelu, kde zahraniční diplomat hodlal být,“ píše Der Spiegel. 

Podle listu zřejmě britské tajné služby odposlouchávaly telefon nebo monitorovaly zdejší fax. Agenti se k potřebným informacím mohli také dostávat prostřednictvím hotelové internetové sítě. 

Špehovací program GCHQ dostal název Royal Concierge (Královský domovník). Jako logo měl tučňáka s korunkou na hlavě. Jeho černobílé zbarvení přitom odkazovalo na typické uniformy zaměstnanců honosných hotelů. 

Zpráv o podobném špiclování ze strany amerických a britských tajných služeb přišlo v posledních měsících více. Vyvolalo to napětí mezi spojenci, zvláštní nespokojenost vyjádřily Německo a Francie.