Zpráva o stavu sjednoceného Německa vyznívá veskrze pozitivně

Berlín – Nejlepší čísla za poslední roky přináší zpráva o stavu sjednoceného Německa. Tu na dnešním jednání německé vlády předložil ministr vnitra Hans-Peter Friedrich a následně ji představil na tiskové konferenci. Ekonomika východní části země si vede nejlépe od sloučení zemí v roce 1990, bývalá NDR se také přestala vylidňovat. Pozitivní vyznění zprávy nicméně kritizovali někteří opoziční politici.

„Došli jsme k závěru, že se materiální blahobyt v nových spolkových zemích v posledních letech znovu výrazně zlepšil. Je to výsledek postupujícího procesu hospodářského vyrovnávání (se západem),“ prohlásil Friedrich.

Stěhování z bývalého komunistického východu Německa do spolkových zemí někdejšího západního Německa se téměř čtvrt století po sjednocení státu zastavilo. V roce 2012 se poprvé do dřívějších východních zemí přistěhovalo ze západu zhruba stejně lidí, kolik jich zamířilo opačným směrem. Po sjednocení Německa v roce 1990 se kvůli špatné hospodářské situaci z území bývalé NDR odstěhovaly statisíce lidí. Zároveň se propadla i porodnost. V pěti spolkových zemích bývalého východního Německa klesl počet obyvatel od roku 1990 o 13,5 procenta na necelých 13 milionů. V celém Německu přitom žije 80 milionů lidí.

Spolkový sněm
Zdroj: ČT24

K zastavení vylidňování východní části země přispěla především lepší situace na tamním pracovním trhu. Nezaměstnanost na východě klesla na nejnižší úroveň od roku 1991 a loni dosahovala 10,7 procenta. I tak je dvojnásobná než průměrná nezaměstnanost na západě. Na bývalém komunistickém východě začala rovněž růst porodnost, která se přiblížila na úroveň zemí někdejšího západního Německa.

Ačkoli výkonnost hospodářství zemí bývalé NDR v posledních letech rostla, zpráva upozorňuje na skutečnost, že stále nedosahuje úrovně regionů na západě Německa, a vyrovnávání ekonomiky se v posledních letech navíc zpomalilo. Hrubý domácí produkt na obyvatele je na východě na úrovni 71 procent hodnoty v západní části země. Platy v bývalé NDR dosahují 80 procent úrovně běžné ve starých spolkových zemích, rozdíly jsou stále také v důchodech.

Nikdo přesně neví, kolik přesně peněz poslali Němci ze západu přes hranice bývalé NDR. Podle nejvyšších odhadů dosud sjednocení země stálo přes dva biliony eur. Přesto trvalo skoro čtvrt století, než tahle astronomická částka zastavila exodus z východu na západ. Na východ se vrací i průmysl a hospodářství v nových spolkových zemích je podle zprávy mezinárodně konkurenceschopné. Éra „věčně mrmlajících a líných Němců z východu“ podle ekonomů končía jejich stesk po jistotách časů Ericha Honeckera nahrazuje víra v budoucnost.

Celkově zpráva vyznívá značně pozitivně, což kritizoval například poslanec sociální demokracie (SPD) a bývalý lipský primátor Wolfgang Tiefensee. „Lyrika této zprávy ne vždy odpovídá tvrdým faktům,“ řekl deníku Berliner Zeitung. Přibarvování věcí na růžovo podle něj ničemu nepomůže. „Rozvoj východu nebude fungovat sám o sobě. Potřebujeme konečně aktivní hospodářskou politiku pro strukturálně slabé regiony - jak na východě, tak na západě,“ dodal.