Doprava budoucnosti: My bychom vzhůru k nebesům… a jsme zde Zemí spjatí

Berlín/Tokio - Vývojáři předpovídají, že do deseti let přijde revoluce v osobní dopravě. Vynálezci se trumfují přelomovými prototypy, osobní auta jdou stranou a doprava budoucnosti míří do říše transformerů nebo hybridů země-vzduch. Třeba tichá, čistá a praktická německá volokoptéra startuje, přistává a létá jako vrtulník, japonská motorka se změní za jízdy na trojkolku a Fantomasovo létající auto se stává realitou.

Volokoptéru (Volocopter) nese 18 elektrických rotorů, přičemž palubní počítač ovládá každý z nich zvlášť. V tom vidí konstruktéři základ bezpečnosti, a navíc to maximálně zjednodušuje řízení. „Jsme přesvědčení, že za třicet let s tím bude moci létat prakticky každý. Máte auto, budete mít volokoptéru,“ říká vynálezce tohoto stroje Alexander Zosel. Volokoptéra podle jeho slov létá sama. Pilot jen joystickem určí, kam chce letět, a systém se o to postará.

Volocopter
Zdroj: ČT24

Japonské motorky Kawasaki mezitím zabrousily do říše transformerů. Model „J“ se mění z žihadla na pohodlnou trojkolku a naopak - a za jízdy. „Když za to chce řidič vzít, můžou jet tyhle stroje rychle. Když chce ale zpomalit a užívat si krajinu, motorka se přizpůsobí. Vyhoví oběma potřebám,“ vysvětluje designér Keiši Fukumoto.

Elektromotor tohoto modelu odpovídá výkonem dnešní šestistovce a dosahuje maximální rychlosti přes 200 kilometrů v hodině. K rekreační jízdě v bačkorách poskytne stabilní vzpřímenou polohu - řídicí páky se zvednou, stroj se zkrátí a přední kolo rozdělí. „Transformací do velké míry naplňujeme mantru naší společnosti - radost ze snadné jízdy,“ říká Fukumoto. Firma se domnívá, že se takhle bude jezdit už za sedm let.

Aeromobil
Zdroj: ČT24

Slovák Štefan Klein se zase nedávno po 20 letech práce rozjel autem po ranveji - a vzlétl. Na vzlet mu stačila dálniční povolená rychlost, ve vzduchu 200 kilometrů za hodinu. Nemyslí, že vyřeší globální problémy dopravy, ale využití svého Aeromobilu vidí jasně.

„Může to být velmi zajímavé pro země, kde neexistuje infrastruktura - například pro místa, která jsou vzdálená třeba 700 km a jsou spojená jen provizorními cestami,“ říká muž, který se nechal inspirovat létajícím autem z filmu o Fantomasovi. Jeho vynález by se mohl hodit zemím, jako je Čína, Rusko, Austrálie nebo i USA a Kanada.

Milada McGrathová o dopravě budoucnosti (zdroj: ČT24)