Policie tají, kde zadržuje Krejčíře. Z JAR prý chtěl utéct do Namibie

Pretoria - Jihoafrická policie potvrdila, že podezírá Radovana Krejčíře z únosu a přípravy vraždy. Uprchlého českého podnikatele zatkla včera v jeho domě v Bedfordview. Zadržela i jeho údajného komplice, občana JAR. Z bezpečnostních důvodů ale neřekla, kde oba muže zadržuje. Policie tvrdí, že má dost důkazů a jedná v národním zájmu JAR. V pondělí by měl Krejčíř předstoupit před soud. Policie prý nechce, aby byl propuštěn na kauci. Podnikatel žije v JAR od roku 2007.

Jak uvedl policejní mluvčí Solomon Makgale, i když policie obvykle nezveřejňuje jméno podezřelého dříve, než se objeví před soudem, „na základě existence zatýkacího rozkazu a ve veřejném zájmu bylo rozhodnuto, že bude podezřelý v tomto případě identifikován“. Jihoafrické servery se pokoušely s Krejčířem spojit, jeho mobilní telefon byl ale v pátek večer vypnutý.

Policie nyní musí Krejčířovým advokátům prozradit, kde podnikatele zadržuje. Soud tak podle serveru Eyewitness News rozhodl na základě práva o zaručení kontaktu zadrženého s právními zástupci. Prezidentka jihoafrické policie Riah Phiyegaová ale na brífinku oznámila, že policie z bezpečnostních důvodů veřejnosti tyto informace nesdělí. Policie podle ní jedná v národním zájmu země a na případu spolupracuje s Interpolem. „Veškeré informace k jeho zadržení, které jsou v médiích, jdou čistě jihoafrickou cestou,“ uvedla mluvčí českého policejního prezidia Ivana Ježková. 

Šéfka jihoafrické policie prozradila o případu jen málo. Zatčení podle ní souvisí s pokusem o únos a útok na jihoafrického muže v East Randu, který patří k Johannesburgu. „Policie nechce přesně specifikovat jména lidí, které se měl Krejčíř snažit unést a zabít. Nejdřív chce s obviněním seznámit jeho advokáty. V pondělí se Krejčíř objeví u magistrátního soudu v Johannesburgu, kde se o tom dozví novináři,“ konstatoval redaktor ČT Jiří Hynek. Vše se mělo odehrát letos v červnu. Policie prý důkazy střádala půl roku.

Radovan Krejčíř
Zdroj: ČT24

Celá akce trvala pouhých pár minut

Eyewitness News poskytl také některé detaily ze zatýkání. Policisté prý čekali v neoznačeném automobilu u benzinové stanice nedaleko Krejčířova domu v Bedfordview. Na Krejčířův příjezd do domu je upozornil jeden z jeho sousedů. Podle Krejčířovy ochranky se vše seběhlo v několika minutách. Strážci prý viděli Krejčíře zastavovat na příjezdové cestě a po několika minutách už seděl v neoznačeném autě, které s ním směřovalo pryč.

Česká televize přitom s Krejčířem natáčela v jeho domě rozhovor jen několik hodin před zatčením. „Rozhodně nejsem v depresi, v Jižní Africe se cítím dobře,“ tvrdil s tím, že obvinění mu dle jeho názoru nehrozí. „To jsou všechno mediální nesmysly a výmysly pana Sullivena, nic mi tu nehoří pod nohama,“ podotkl uprchlý podnikatel.

Krejčíř prý chtěl z JAR odjet

„Soukromý vyšetřovatel Paul O‘ Sullivan tvrdí, že Krejčíř chtěl ze země odcestovat – údajně do Namibie. Další informace mluví o tom, že Krejčířova rodina údajně pobývá v Argentině. Zatím se ale jedná o nepotvrzené informace.“

Krejčíř je v Jihoafrické republice od roku 2007, kdy tam přicestoval s falešným pasem ze Seychel. České policii unikl o dva roky dříve při domovní prohlídce. Za šest let se z něj v JAR stala mediálně známá postava, kterou tamní sdělovací prostředky spojují s podsvětím a řadou vražd. Žádnou trestnou činnost mu ale zatím soudy neprokázaly.

Uprchlý Čech má ale poslední dobou v JAR stále více problémů. Jihoafrická média spojují Krejčíře s 12 vraždami lidí v podsvětí. Jde například o bývalého majitele nočních klubů Lolyho Jacksona nebo údajného šéfa mafie v Kapském městě Cyrila Beeku.

Minulé úterý zahynuli při výbuchu v Krejčířově podniku Money Point v Johannesburgu dva jeho údajní společníci - uprchlý český podnikatel Jan Charvát a Jihoafričan Ronny Bvuma. Podle jedné z verzí měl být terčem bombového útoku sám Krejčíř v odplatě za předchozí vraždy zosnované možná právě jím. Hovoří se však také o tom, že strůjcem atentátu byl naopak Krejčíř. Před týdnem pak jihoafrické úřady obstavily jeho majetek kvůli mnohamilionovým dluhům na daních, pokutách a vzniklých úrocích.

Radovan Krejčíř pro ČT k výbuchu před jeho podnikem Money Point:

„V každém případě mi není jedno, co se teď kolem mě stalo. Že tady umírají mí kamarádi, tak že bych skákal štěstím, tak to určitě ne. (…) Ale kdyby to bylo směřováno jednoznačně proti mně, tak ti, kdo to dělali, si mohli počkat, až tam budu.“

Krejčíř měl zatím v JAR vždy štěstí

Uprchlého podnikatele jihoafrická policie v minulosti zadržela už nejméně čtyřikrát. Poprvé v dubnu roku 2007, když se pokoušel vstoupit do Jihoafrické republiky na falešný pas, podruhé pak o pár týdnů později. Třetí zkušenost s jihoafrickou vazbou učinil Krejčíř před dvěma lety, když byl podezřelý z pojišťovacího podvodu. Počtvrté ho vyšetřovatelé zatkli loni v únoru v souvislosti s jeho možným podílem na ozbrojené loupeži v pretorijském obchodu s elektronikou v říjnu 2011. Vždy strávil nějakou dobu ve vazbě, ale následně ho propustili.

Krejčíř je už osm let na útěku

Zmizení Krejčíře patří dodnes k největším skandálům české policie. Kvůli podezření na chystanou vraždu celníka zasahovalo v Krejčířově vile v roce 2005 v Černošicích komando. Přestože jednotka miliardáře zatkla, mohl se po vile dál volně pohybovat. Nakonec utekl zadní brankou do lesa.

Interpol nakonec Krejčíře vypátral na Seychelách i s rodinou. Tehdy smlouvu o vydání stíhaných Česká republika s ostrovním státem neměla. Krejčíř tam tudíž žil dva roky.

Pod falešnou identitou pak odletěl do Jihoafrické republiky.

Loni byl v Česku odsouzen k jedenácti letům vězení za víc než půlmiliardový daňový únik. České úřady stále neúspěšně usilují o jeho vydání do vlasti. V JAR požádal pětačtyřicetiletý Krejčíř o politický azyl, který zatím nezískal. Místní naopak zorganizovali petici, ve které požadují jeho vyhoštění ze země.