Otrokyně dala s vězniteli dohromady „společná ideologie“

Londýn - Dvě z žen, které v Londýně sloužily celá desetiletí jako otrokyně, se se svými vězniteli seznámily prostřednictvím „společné ideologie“. Muž a žena měli přijet do Británie v 60. letech minulého století. Pocházejí prý z Indie a Tanzánie. Třicetiletá žena-otrokyně sice má rodný list, víc se toho ale o ní neví.

Sedmašedesátiletý pár byl už propuštěn na kauci. Celých třicet let věznil v krajně nevyhovujících podmínkách devětašedesátiletou ženu z Malajsie, o dvanáct let mladší Irku a třicetiletou Britku. Policie trojici žen již koncem října zachránila s pomocí organizace Freedom Charity, které Irka tajně zavolala a stěžovala si, že ji pár zadržuje proti její vůli.

Dvě z týraných žen se měly se svým pozdějším věznitelem seznámit v Londýně „prostřednictvím společně vyznávané politické ideologie“. Žili prý na jedné adrese ve společenství, jehož povahu a způsob fungování nyní policisté vyšetřují. Společenství pak skončilo, ženy ale se svými vězniteli zůstaly.

Manželský pár držel 30 let tři otrokyně
Zdroj: ČT24

Všechny tři ženy byly silně traumatizované, nyní se už nacházejí na bezpečném místě. Podle psychologů ale potrvá dlouho, než se budou moci vrátit do normálního života. Osvobozené ženy uvedly, že byly bity, i když navenek podle vyšetřovatelů mohly budit dojem „normální rodiny“. V bytě nebyly fyzicky omezeny a policie se nyní snaží zjistit, jaká byla „neviditelná pouta“, která je držela.

Ven mohly ženy při věšení prádla a nakupovat pouze za doprovodu. Jedna dokonce utrpěla mrtvici, ale nemohla k lékaři.

Oba předpokládaní pachatelé byli ve čtvrtek zatčeni a obviněni pro podezření, že vymáhali nucené práce. Byli propuštěni na kauci poté, co odevzdali pasy a slíbili, že se nevrátí do svého domu. Mluvčí policie Steve Rodhouse řekl, že pár byl již jednou zadržen v 70. letech.

Policisté se nyní snaží získat co nejvíce informací od lidí, kteří žili v sousedství. Pokouší se rovněž získat důvěru obětí, aby je mohli podrobně vyslechnout. „V tomto ohledu musejí diktovat tempo vyšetřování oběti, nikdo jiný,“ řekl Rodhouse.

Případů může být mnohem víc

Jen 24 hodin po zveřejnění otřesného případu otroctví přímo v centru Londýna se začaly britským charitativním organizacím hlásit další možné oběti. Podle odhadů může být ve Velké Británii podobných případů na čtyři tisíce.