Dinosaura našly děti náhodou, kostra se prodala za 13 milionů korun

Londýn – Kupec dal za kostru dinosaura 400 tisíc liber (přes 13 milionů korun). Jednalo se o historicky první dražbu tohoto typu ve Velké Británii. Čtyři metry vysokého ještěra náhodně objevily děti archeologa ve Spojených státech. Výjimečně zachovalá fosilie pak dostala jméno Misty. Sedmnáctimetrová fosilie samice Diplodoka Longuse, známého též jako Seismosaurus, je stará zhruba 150 milionů let.

Kosti, které vzal čas, nahradili restaurátoři, i tak je ale nález poloviny původní kostry naprostou vzácností. „Tohle je Diplodokus, jeden z řady dinosaurů s dlouhým krkem, hned po Tyranosaruovi Rexovi je asi nejznámější. Vrátit mu původní podobu dalo strašně moc práce,“ konstatoval kurátor dražby Errol Fuller.

Nález Misty je v podstatě náhoda. Během výzkumu jednoho kamenolomu ve Wyomingu se chtěl německý archeolog Raimund Albersdoerfer zbavit svých dětí a poslal je nazdařbůh kopat do méně atraktivní lokality. „Na sklonku dne za otcem přišli s tím, že našli obří kost. Moc jim nevěřil, když se šel ale podívat, objevil obří kosti nohou. Odhrabávání pak trvalo celý den,“ prohlásil kurátor.

Diplodocus byl obří sauropodní dinosaurus, který se vyskytoval na konci jurského období v dnešní Severní Americe. Zajímavé na tomto pravěkém býložravci je, že měl duté obratle, takže i při průměrné délce 30 metrů nevážil více než 15 tun. Například jeho vzdálený příbuzný Brachiosaurus žijící ve stejném období na území dnešní Afriky měl při podobné délce hmotnost 30 až 50 tun.

Dražba dinosauří kostry
Zdroj: Gareth Fuller/ČTK/AP

Dražba nabídla i další skvosty - mezi vzácnými fosiliemi byl třeba dvě stě milionů let starý Ichtyosaurus nebo kolekce ryb, které chytil Ernest Hemingway.

Premiéru aukce fosilií má za sebou také newyorská aukční síň, která prodávala kosti dinousaurů, kteří zemřeli ve smrtelném klinči. „Tihle bojující dinosauři jsou asi nejzachovalejšími fosiliemi, které kdy byly v Severní Americe nalezeny,“ konstatoval ředitel aukční síně Bonhams Thomas Lindgren.

Aukční síň si je proto cenila na 9 milionů dolarů. Kromě nich si ale kupci mohli odvést domů i Triceratopse či největší dinosauří celebritu - Tyranosaura Rexe.

V Británii proběhla první dražba dinosauří kostry (zdroj: ČT24)

Kostru dinosaura lze najít i v Česku

První dinosauří kosti na území České republiky byly objeveny již v 19. století. První kost byla nalezena v roce 1878 nedaleko Holubic u Prahy, druhá o několik let později u Srnojed na Pardubicku.

Před deseti lety nalezl v lomu nedaleko Kutné Hory lékař Michal Moučka na procházce s dětmi dinosauří kost. Podle odborníků se jednalo o kost živočicha patřícího k čeledi Inguanodontide, který žil asi před 95 miliony lety. Vysoký byl 2,5 až tři metry a dlouhý čtyři až pět metrů. Spásal traviny na břehu moře. Asi ve dvaceti letech se stal obětí žraloka.