00000000: Kód, který mohl odstartovat jadernou válku

Washington - Kódy a šifry patří do světa složité kombinatoriky. Vliv tajných čísel na historii lidstva je odjakživa fascinující. Nyní ale vyšlo najevo, že kód, který držel v šachu celý svět za studené války, byl až děsivě jednoduchý. Tajné heslo k odpálení amerických jaderných zbraní v době studené války bylo totiž osm nul.

Tajná kombinace znaků mohla odstartovat třetí světovou válku. Dnes se přitom z její jednoduchosti tají dech. Osm nul drželo pod zámkem jaderné zbraně v USA údajně až do roku 1977. Američtí experti heslo změnili, až když uniklo na veřejnost.

V roce 1962 sovětské rakety rozmístěné na Kubě mířily na Spojené státy. Umístění jaderné hlavice na nosič by trvalo několik hodin. Americké zbraně byly zase připravené k odpálení v Turecku.

Jaderný výbuch v Novém Mexiku
Zdroj: ČT24/ČTK

Prezident J. F. Kennedy chtěl mít celý jaderný arzenál pod kontrolou z jednoho místa. „Přítomnost zbraní dlouhého doletu, schopných hromadného ničení, představuje jasnou hrozbu pro mír a bezpečnost celé Ameriky,“ konstatoval bývalý americký prezident.

Armádní generálové nechtěli při protiúderu promarnit ani minutu. Měli strach, že při přerušení komunikace se heslo nedostane k veliteli u jaderné nálože včas. Pro jistotu ho napsali dokonce i do návodu k obsluze. „Manuál pro odpálení nařizoval posádce, aby v podzemním odpalovacím bunkru opakovaně kontrolovala panel pro zadávání kódu a zajistila, aby se nedopatřením nezadaly jiné číslice než nuly,“ podotkl odborník na jadernou bezpečnost Bruce G. Blair.

Horizont ČT24 o kódu k americkým jaderným zbraním (zdroj: ČT24)

I Snowden vyhrál hravě nad systémem

Nad bezpečnostními kódy si láme hlavu každý i dnes. Přesto ani padesát let po karibské krizi neochrání tajné informace ani ty nejdůmyslnější šifry. Bylo tomu tak i v případě materiálů odtajněných bývalým spolupracovníkem americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edwardem Snowdenem.

„V případě Edwarda Snowdena šlo o selhání systému, o selhání zabezpečení. Jestliže stahoval takový objem informací, systém měl zareagovat tak, že ohlásil alarm a někde se rozsvítilo červené světýlko, že je něco špatně,“ poznamenal odborník na kybernetickou bezpečnost Aleš Špidla.