Jemen rozjel velké pátrání po dvou teroristech

Saná – Výbušninu pro zásilky do Spojených států sestrojil nejspíš saúdskoarabský odborník na výrobu bomb Ibráhím Hasan Asírí. Jemenská armáda po něm intenzivně pátrá, stejně jako po duchovním narozeném v USA Anwarovi al-Awlakim. Po něm pátrají za jeho údajné napojení na al-Káidu také Spojené státy. Jemenská prokuratura proti al-Awlakimu vznesla obvinění z příprav teroristických útoků.

Asírí je spojován s výbušninami, které byly zaslány do USA a minulý týden zadrženy v letadlech v Dubaji a v Británii. Rozsáhlé pátrání po něm i po al-Awlakim začalo v provinciích Maríb a Šabva. Tlak na to, aby Jemen přitvrdil vůči teroristům, znovu zesílil po zadržení bomb, které byly adresovány do synagog v USA. Al-Awlaki je na americkém seznamu teroristů a USA loni vydaly povolení tajné službě dopadnout ho nebo zabít.

Balíky zadržely tajné služby minulý týden v nákladních letadlech v Británii a Dubaji. Al-Káida si mohla cestu zásilek otestovat už v září - tehdy byl ve Spojených státech zadržen podezřelý balík z Jemenu na adresu synagog v Chicagu. Uvnitř ale byly jen knihy.

Al-Awlaki nyní žije zřejmě v Jemenu a je spojován s několika teroristickými útoky proti Američanům. Přičítá se mu i spoluúčast na přípravě loňského útoku v letadle z Amsterodamu do Detroitu. Atentátník vycvičený v Jemenu se na palubu dostal s výbušninami, ale nepodařilo se mu je odpálit. Jemenské úřady předem oznámily, že al-Awlakiho v případě dopadení nevydají do Spojených států, protože je to jemenský občan a musí být soudně stíhán v Jemenu.

Dnes je v Saná souzen Hišám Muhammad Ásim, a to za říjnový teroristický útok na rakouskou energetickou firmu OMV. Zahynul při ní jeden Francouz. Obvinění proti al-Awlakimu zaznělo při tomto procesu. Dnes pokračuje rovněž soud s jemenským novinářem Abdalem Iláhem Hajdarem Šajem. Je obviněn ze šíření propagandy al-Káidy, protože podle obžaloby publikoval názory al-Awlakiho. V procesu proti Ásimovi je kromě Anwara al-Awlakiho souzen také jeho bratr Usmán.

Na jihu Jemenu explodoval ropovod

Na jihu Jemenu v provincii Šabva dnes zřejmě islámští radikálové vyhodili do vzduchu ropovod provozovaný jihokorejskou firmou. Podrobnosti zatím nejsou k dispozici a jasné není ani to, zda to bude mít vliv na nevelký vývoz jemenské ropy.

Jemenští policisté
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo