Kimova strýce upalte, vzkazují dělníci podle médií v KLDR

Pchjongjang - Severokorejská média vedou masivní kampaň proti sesazenému strýci a rádci Kim Čong-una. Například státní televize odvysílala fotografie z Čang Song-tchekova zatčení. Sdělovací prostředky se tak snaží získat maximální podporu veřejnosti pro šokující čistku. Podle tamních médií si Severokorejci přejí, aby byl „upálen“ či „podřezán“. Čang byl obviněn z korupce a kumulace moci. Podle některých zdrojů byl popraven. Jižní Korea už obvinila Kim Čong-una z uplatňování „vlády teroru“.

Muž číslo dvě severokorejské hierachie byl zbaven funkcí i titulů, potvrdila v pondělí KLDR. Obviněn byl mimo jiné z vytvoření „kontrarevoluční frakce“. Jeho další osud ale zůstává nejasný - Čang totiž zmizel.

Rozhlasová stanice Free North Korea, kterou provozují uprchlíci z KLDR v Jižní Koreji, včera uvedla, že byl už ve čtvrtek popraven – odkázala se na své zdroje na Severu. Spolu s Čangem údajně přišlo o život i šest jeho spolupracovníků. „Dnes se v jihokorejských médiích objevují zprávy o tom, že popraven možná není, že je v cele. Pro nás i pro Jihokorejce je nemožné cokoli potvrdit,“ konstatoval zpravodaj ČT Tomáš Etzler.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Severokorejská státní televize mezitím odvysílala fotografie, na nichž Čanga odvádějí dva policisté z oficiálního zasedání. Jedná se o výjimečný případ veřejného zostuzení člověka, jehož nyní sdělovací prostředky démonizují coby narkomana a sukničkáře (více snímků ze zasedání zde).

Státní tisková agentura KCNA

„Čang předstíral, že podporuje stranu a vůdce, ale přitom se ponořil do frakcionářství. Snil zcela jiný sen a za scénou se dopouštěl dvojakostí. Poháněný politicky motivovanými ambicemi se pokusil posílit svůj vliv a vybudovat si vlastní základnu. Čang a jeho stoupenci se dopustili zločinných věcí, nad nimiž zůstává rozum stát, a napáchali obrovské škody na straně a revoluci.“

Oficiální státní deník Rodong sinmun napsal, že obyvatelé země jsou tak rozhořčení Čangovými zločiny, že žádají, aby byl „upálen“ nebo aby mu bylo „podřezáno hrdlo“. „Tito ničemové, kteří se snaží zničit naši jednotu, si zaslouží boží trest. Chtěl bych hodit Čanga a jeho skupinu do vřící vody,“ citoval list dělníka z tepelné elektrárny v Pchjongjangu Ri Jong-songa.

Odpustit zrádcům? Nikdy, píše se v severokorejském tisku

V článku nazvaném: „Nemilosrdné železné kladivo na protistranické živly!“ list také citoval dělníka ze strojíren, který Čanga a jeho frakci označil za „lidský odpad“, který je „horší než zvířata“. Deník zveřejnil celostránkový úvodník vyzývající k jednotě pod vedením Kim Čong-una. A varoval, že Severní Korea „nikdy neodpustí zrádcům“.

Tomáš Etzler, zpravodaj ČT

„KLDR musí Čanga veřejně zničit. Viděli jsme to už ve 30. letech v Sovětském svazu, viděli jsme to v Československu v 50. letech – ty režimy jsou velice podobné. Kimové vládnou Severní Koreji už zhruba 60 let. Vždy, když se objevil náznak disentu, ten člověk byl okamžitě zlikvidován.“

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje už mladého severokorejského vůdce obvinila z toho, že se uchyluje ke krajnímu násilí, aby upevnil své vedení. „Severní Korea se pustila do uplatňování vlády teroru, zatímco provádí rozsáhlou čistku, aby upevnila moc Kim Čong-una,“ prohlásila prezidentka na schůzce vlády. Podle ní to může ještě víc otřást vztahy mezi oběma Korejemi a zkomplikovat situaci na Korejském poloostrově.

Čína uvedla, že čistky jsou vnítřní záležitostí KLDR. „Jako přátelský soused KLDR doufáme, že severokorejský režim udrží národní stabilitu a zajistí blahobyt lidí,“ podotkl mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

Čang Song-tchek po smrti Kim Čong-ila, otce stávajícího vůdce KLDR, koncem roku 2011 pomáhal teprve třicetiletému Kim Čong-unovi při upevňování moci. Podle řady analytiků Čang se svou manželkou Kim Kjong-hi (sestrou Kim Čong-ila) ve skutečnosti Severní Koreji vládl.

Není to přitom poprvé, co Čang zažil pád z výsluní. Už v roce 2004 musel podstoupit „převýchovu“ jako dělník v ocelárnách, protože byl podezírán z korupce. O rok poději se ale směl vrátit do nejvyšších mocenských kruhů.

Kim Čong-un s nejbližšími spolupracovníky
Zdroj: ČT24/ČTK/AP Photo