Kličko vyzval „zrádce Janukovyče“ na souboj v ringu

Kyjev - K souboji v ringu vyzval dnes ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče šéf opoziční strany UDAR a boxerský šampion Vitalij Kličko. V první reakci na dnešní jednání hlavy státu v Moskvě opoziční předák označil Janukovyče za zrádce a tvrdil, že výměnou za zlevnění ruského plynu a za ruskou finanční podporu prezident slíbil Kremlu ukrajinské strategické podniky a tranzitní plynovodní systém.

Prezident Janukovyč dnes v Moskvě s ruským kolegou Vladimirem Putinem dohodl výraznou slevu z dovozní ceny ruského plynu, která by se měla od 1. ledna snížit ze 400 dolarů za tisíc kubíků o třetinu. Kontrakt s novou cenou je platný do roku 2019. Rusko zároveň slíbilo, že letos a napřesrok zakoupí za 15 miliard dolarů ze svých devizových rezerv ukrajinské státní dluhopisy.

Kličko dnes v projevu na kyjevském náměstí Nezávislosti prohlásil, že Janukovyč zradil ukrajinské národní zájmy a prodal nezávislost země. Hlavním cílem Janukovyče je podle Klička obhajoba prezidentského mandátu v roce 2015. Kandidaturu v těchto volbách v pondělí ohlásil sám Kličko.

  • „Východiskem jsou jen předčasné volby, Janukovyč se jich prý nebojí. Vyzývám Janukovyče jako svého osobního soupeře, vyzývám ho k souboji v ringu,“ řekl šéf strany UDAR.
Vitalij Kličko osobností Horizontu (zdroj: ČT24)

Podle Arsenije Jaceňuka, šéfa parlamentní skupiny opoziční strany Vlast, by měl Janukovyč neprodleně sepsat demisi. „Věnujeme mu papír a tužku, aby napsal oznámení o demisi. Pokud je nenapíše, uděláme to my a on to podepíše. Když nepodepíše, budeme tu slavit třeba i svátky,“ řekl Jaceňuk davům v centru Kyjeva.

„Znám jediné místo, kde je kus sýra k mání zadarmo: je to past na myši,“ konstatoval Jaceňuk. „Janukovyč dostal bezplatně od Ruska 15 miliard dolarů a dalších pět ročně ušetří na nižší ceně za plyn. Chceme slyšet, čím za to zaplatil,“ řekl. Opoziční poslanci podle něj budou pokračovat v blokování parlamentních schůzí, které zahájili dnes ráno. „Nedovolíme, aby Janukovyč prosadil protievropské zákony,“ řekl Jaceňuk.

„Lidé, kteří dnes prodávají Ukrajinu za mrzkou kopejku, by měli odejít,“ vzkázal prezidentovi vůdce radikálních národovců ze strany Svoboda Oleh Ťahnybok. „Janukovyč dnes zradil Ukrajince,“ prohlásil.

Proevropští odpůrci Janukovyče a jeho vlády kvůli ustoupení od asociační dohody s EU pokračují v nepřetržitých protestech na kyjevském ústředním náměstí Nezávislosti. V neděli se tam opět jako předchozí víkendy sešly statisíce lidí a velká demonstrace je svolána mimořádně i na dnešní večer jako výraz protestu proti podpisům dohod v Kremlu.

Kyjevských demonstrací se zúčastnil i Michael Kocáb

„První můj pocit z Maydanu byl ohromující. Síla lidí a jejich energie je opravdu veliká a srovnatelná s naší sametovou revolucí. (…) Ale mají trochu obavu, že opoziční lídři tu energii nedokážou využít. Cítil jsem skepsi, že celé to úsilí nebude mít smysl,“ řekl ve Studiu ČT24 hudebník a bývalý politik Michael Kocáb. Proevropským demonstrantům v Kyjevě v neděli přečetl výzvu českých a slovenských osobností.

Michael Kocáb ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Füle trvá na znění smlouvy

Eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle v Bruselu prohlásil, že EU vždy dávala silně najevo, že asociační dohoda mezi unií a Ukrajinou nestaví Kyjev do situace, kdy si musí vybrat mezi Bruselem či Moskvou. Unie podle něj vždy podporovala udržení tradičních obchodních a hospodářských vazeb mezi Ukrajinou a Ruskem.

Bílý dům: Ruské peníze znepokojení Ukrajinců neřeší

Ruská výpomoc v objemu 15 miliard dolarů neřeší obavy desetitisíců Ukrajinců, kteří protestují v kyjevských ulicích. Ve Washingtonu to dnes prohlásil mluvčí Bílého domu Jay Carney, který tak reagoval na jednání ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče v Moskvě. Mluvčí poznamenal, že Spojené státy zatím podrobnosti uzavřených dohod neznají.

  • „Tato dohoda neřeší znepokojení Ukrajinců, kteří vyšli do ulic, aby protestovali proti zmaření integračních dohod s Evropskou unií,“ uvedl Carney.

Podle Steinmeiera je chování Ruska vůči Ukrajině skandální

Staronový německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, který se dnes po čtyřleté přestávce znovu ujal funkce, označil za „skandální“, jak Rusko využívá tíživé hospodářské situace Ukrajiny, aby zmařilo podpis ukrajinské přidružovací dohody s Evropskou unií. Steinmeier však kritizoval také EU, která podle něj podcenila rozpolcenost a slabost Ukrajiny.

„Je skandální, jak Rusko využilo tíživé hospodářské situace Ukrajiny, aby jí zabránilo podepsat asociační dohodu s Evropskou unií. Stejně tak skandální je násilný postup ukrajinských bezpečnostních sil vůči pokojným (prozápadním) demonstrantům,“ řekl Steinmeier.