Žádný Obama, USA vyšlou do Soči delegaci homosexuálů

Washington - Na zimní olympiádě nebude USA reprezentovat prezident Obama ani žádný jiný čelný představitel státu. Američané vyšlou do Soči oficiální delegaci, již povedou osobnosti z řad gayů a leseb. Mezi nimi bude například tenisová legenda Billie Jean Kingová, která se jako jedna z prvních profesionálních sportovců v 80. letech veřejně přihlásila k homosexuální orientaci. Rusko zakazuje homosexuální projevy na veřejnosti, čelí kvůli tomu kritice za pronásledování menšin.

Poprvé od roku 2000 nevysílají Spojené státy americké na olympijské hry žádné těžké politické váhy s tím, že mají příliš nabitý program. Jejich místa v čestných lóžích zaujme americký velvyslanec Michael McFaul či exministryně vnitřní bezpečnosti Janet Napolitanová - a také bývalá tenistka Billie Jean Kingová nebo hokejistka Caitlin Cahowová, jež se obě otevřeně hlásí k lesbické orientaci. „Delegace na olympijských hrách bude reprezentovat rozmanitost, která je znakem Spojených států,“ uvedl mluvčí Bílého domu Josh Earnest.

Do Ruska se sportovci z řad homosexuálů vydávají navzdory tomu, že například za polibek na veřejnosti mohou skončit za mřížemi. „Jako dítě jsem se rozhodla, že budu bojovat za rovnoprávnost a rovnost příležitostí chlapců a dívek, mužů a žen,“ prohlásila Kingová.

Události o americké olympijské delegaci (zdroj: ČT24)

Moskva americké rozhodnutí nekomentovala. Ani dřívější hrozba bojkotu her ale s Kremlem příliš nepohnula. V červnu přijatá omezení pro lidi stejné sexuální orientace platí dál. Prezident Putin sice opakuje, že gayové a lesby jsou na hrách vítáni a diskriminaci nikdo podporovat nebude, ostatní ruští politici je ale varují, že musí dodržovat zákony, jinak ponesou následky.

Rusko chtělo oslnit perfektní oslavou sportu. Kvůli politice ale hry ztrácejí lesk ještě před zahájením. Roste počet významných hostů, kteří si podívanou naživo nechají ujít. Nedorazí německý prezident Gauck ani jeho francouzský protějšek Hollande. Doma zůstane i polský premiér Tusk. Oficiálně důvody nesdělují, dlouhodobě ale kritizují stav lidských práv v zemi a pronásledování ruské opozice.