V Bejrútu zabíjela další exploze, zahynul exministr financí

Bejrút - Pumový atentát v centru libanonského Bejrútu zabil bývalého ministra financí Muhammada Šataha. Celkem při útoku zemřelo asi pět lidí, dalších více než sedmdesát se zranilo. Šatah byl blízký spolupracovník expremiéra Saada Harírího. Ten vede v Libanonu koalici nepřátelskou syrskému režimu Bašára Asada. K explozi došlo u hotelu blízko sídla současného premiéra země. Od léta přitom postihlo Bejrút už několik atentátů.

Armáda okolí výbuchu uzavřela. Exploze poničila několik budov kolem hotelu Phoenicia v centru města. Zraněny byly desítky lidí.

Policejní zdroje konstatovaly, že terčem atentátu byl Šatah. Podle AFP mířil exministr financí k domu Harírího, aby se zúčastnil jednání koalice podporující opozici v Sýrii. Expremiér se nyní nachází v zahraničí. „Podle nás jsou podezřelými ti, kdo prchají před mezinárodní spravedlností a odmítají předstoupit před mezinárodní soud,“ uvedl v souvislosti s dnešním atentátem Harírí.

Ministr zahraničí Marwan Hamadeh

„Cílem útoku se stal celý Libanon. Nejen naše instituce, prezident, ikony revoluce, ale celá země. Ten, kdo za nimi stojí, bude příští měsíc postaven před mezinárodní tribunál v Haagu. Aby bylo jasno, mluvím o hnutí Hizballáh.“

Občanská válka v sousední Sýrii vyvolává v Libanonu stále větší napětí. V Libanonu jsou nejen statisíce Syřanů, kteří uprchli před konfliktem, ale zemi také zasáhla řada atentátů. Tento vývoj vyvolává obavy, že by Libanon mohlo ovládnout náboženské a etnické násilí. V zemi je ještě v dobré paměti 15 let trvající občanské válka, která skončila v roce 1990.

Atentát v Bejrútu
Zdroj: Bilal Hussein/AP Photo

Libanonské šíitské hnutí Hizballáh je spojencem vlády syrského prezidenta Asada, zatímco libanonští sunnité podporují syrské povstalce. Harírího Spojenectví 14. března je rivalem právě Hizballáhu.

Šatah patřil k čelným libanonským ekonomům a býval i velvyslancem v USA. Patřil k blízkým spolupracovníkům někdejšího předsedy vlády Rafíka Harírího, který zahynul při obdobném atentátu v Bejrútu v roce 2005. Šatah se stal ministrem financí poté, co se v roce 2008 premiérem stal Harírího syn Saad. Zůstal jeho poradcem poté, co v roce 2011 o premiérskou funkci přišel.

Atentát v centru Bejrútu zranil desítky lidí (zdroj: ČT24)