Z plošiny v Severním moři unikala ropa

Oslo – Z ropné plošiny Statfjord A v Severním moři unikala ropa a plyn. Firma Statoil, které plošina patří, proto přerušila těžbu a evakuovala z plošiny polovinu pracovníků na sousední plošiny. Únik na plošině byl zaznamenán vpodvečer, podle mluvčího těžařů se večer situace uklidnila.

Kvůli úniku ropy a plynu na plošině Statfjord A odletěla zhruba polovina ze 168 pracovníků, kteří byli na místě, vrtulníkem na sousední plošiny Statfjord B a C. „Těžba (na plošině A) byla přerušena,“ uvedl mluvčí firmy Statoil Kjetil Visnes. Únik byl podle něj zaznamenán v 17:40 SEČ. Příčina není jasná, mluvčí však ubezpečil, že se incident obešel bez zranění.

Přibližně po dvou hodinách se situace zklidnila, zatím však není jisté, jak dlouho zůstane plošina odstavena. Firma nechce sdělit, kolik ropy a plynu se na plošině těžilo v době nehody.

Ropné pole Stafjord patří k největším v Severním moři. V prosinci se na něm těžilo zhruba 129 tisíc barelů ropy denně, těžba plynu má za letošní rok činit 1,05 miliardy metrů krychlových. Pole provozuje Statoil, který v něm má podíl 44,34 procenta. Partnery Statoilu jsou Centrica s podílem 34,29 procenta a ExxonMobil, jehož podíl činí 21,37 procenta.