Na konec světa v ruské jeskyni už čeká jen 14 posledních sektářů

Moskva - Dalších 14 členů ruské náboženské sekty, kteří ve středoruské Penzenské oblasti už pět měsíců čekají ve vykopané jeskyni na konec světa, vystoupilo dnes na povrch kvůli obavám z dalších sesuvů půdy po jarním tání. Původně se do jeskyně ukrylo 35 lidí, včetně několika dětí. V sobotu vyhnaly sesuvy půdy z podzemí sedm žen. Sekta věří, že soudný den nastane v květnu.

Vicegubernátor Oleg Melničenko v pondělí sdělil, že se celý víkend bezvýsledně snažil obyvatele jeskyně přesvědčit, aby svou akci ukončili. Podle jeho informací záchranáři nainstalovali potrubí, kterým je do jeskyně přiváděn vzduch. Zároveň se odčerpává voda, jejíž hladina prý v posledních dnech stoupla. Do podzemí navíc bylo dodáno nářadí, s jehož pomocí měly být upevněny promáčené stěny jeskyně, aby se zabránilo sesuvům.
 
V současné době tak v podzemí zůstává 14 lidí, z toho dvě děti. Již dříve ruské zdroje uváděly, že členové sekty zůstanou v podzemí nejméně do velikonočních svátků, které ruská pravoslavná církev slaví 27. dubna.
 
S podobnými projevy sektářství se ruská pravoslavná církev potýká dlouhodobě. V souvislosti s tímto konkrétním případem v obci Nikolskoje se rozhodla postavit nový pravoslavný chrám.
 
Sektu vede třiačtyřicetiletý Petr Kuzněcov, který byl již dříve hospitalizován v psychiatrické léčebně. Třebaže je označován za nepříčetného, úřady ho trestně stíhají v několika kauzách. Jedno z trestních stíhání prý bylo zahájeno na základě výsledků psychologické a lingvistické analýzy obsahu knih, které byly u Kuzněcova zabaveny. Kuzněcov ale v jeskyni nebyl.
 
Sektáře podle agentury RIA Novosti vede dvaaosmdesátiletá představená ženského kláštera. Celkem 35 lidí se na začátku listopadu zabarikádovalo v podzemní jeskyni, aby tam vyčkali konce světa. Podle jejich výpočtů, které prý odvodily z pohybu hvězd, má konec světa nastat v květnu. Od začátku pobytu v jeskyni sektáři hrozili, že se upálí, pokud je někdo bude chtít násilím z jeskyně vypudit. Ruské zdroje uvádějí, že při posledním kole vyjednávání na přelomu týdne sektáři souhlasili, že z jeskyně vyjdou o ruských pravoslavných Velikonocích, případně o něco později, začátkem května.