Netanjahu: Izrael se obává, že Palestinci o mír nestojí

Jeruzalém - Izraelci pochybují, že Palestinci skutečně stojí o mír, řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu americkému ministrovi zahraničí Johnovi Kerrymu. Kritizoval také palestinského předáka Mahmúda Abbáse za to, že umožnil přivítat jako hrdiny vězně, které v úterý podle předchozí dohody propustil Izrael. „Oslavovat vrahy nevinných žen a mužů jako hrdiny je zločin,“ řekl. Kerry přijel do Izraele na návštěvu v době obnovených izraelsko-palestinských mírových rozhovorů.

Abbás v minulosti ostře kritizoval izraelskou stranu za bojkotování rozhovorů novou výstavbou v židovských osadách. Nepřijal ani Kerryho minulý návrh na to, že Izrael i po ustavení Palestiny bude střežit hranici na západním břehu Jordánu. Kerry během návštěvy Izraele hovořil o tom, že se hlediska obou stran sbližují, avšak politiky prý čekají těžká rozhodnutí, která budou od obou stran vyžadovat kompromis.

Nynější návštěva je už Kerryho desátá za necelý rok. Jeho cílem je pomoci vyjednávačům dospět k rámcové dohodě, která bude sloužit k řešení hlavních sporných bodů izraelsko-palestinských jednání. Dohoda má umožnit vznik nezávislé Palestiny a ukončit letitý konflikt. Vyjednávači jsou ale podle izraelských sdělovacích prostředků stále velmi vzdáleni jakékoli dohodě o hranicích, bezpečnostních opatřeních, uprchlících a statusu Jeruzaléma, což jsou otázky, kvůli nimž byla neúspěšná minulá kola jednání.

Benjamin Netanjahu:
„Izraelský lid a já jsme připravení na toto historické usmíření, ale potřebujeme k tomu stejně připraveného palestinského partnera. Mír znamená konec provokací. Znamená taky odsouzení terorismu a bojování proti němu. “

John Kerry:
„Teď už vyjednáváme pátým měsícem. Vždycky jsme věděli, že dosažení míru bude dlouhý a komplikovaný proces. Je to těžká cesta. Ale není to nemožná mise.“

Netanjahu vyslovil i další pochybnosti o palestinské ochotě k mírovým jednáním v souvislosti se zatčením pachatelů bombového útoku na autobus v centru Izraele. Trubková bomba minulý týden vybuchla v autobuse, který se naštěstí pár okamžiků předtím podařilo evakuovat. Izraelské úřady dnes oznámily, že zadržely čtyři podezřelé Palestince, z nichž jedním je policista. „Toto je další důkaz o přímém zapojení zaměstnanců palestinských úřadů do terorismu,“ prohlásil v reakci na to Netanjahu.

Kerry se má v pátek večer a v sobotu ráno sejít s palestinským předákem Mahmúdem Abbásem, večer v sobotu se pak má vrátit do Jeruzaléma k dalšímu jednání s Netanjahuem. Není vyloučeno, že se s oběma politiky sejde ještě v neděli, před svým odletem do Jordánska. Ministr se chce do regionu znovu vrátit za týden.

Kerry se zmínil rovněž o bývalém izraelském premiérovi Arielu Šaronovi, který je od roku 2006 v komatu a jehož stav nyní označili lékaři za kritický. „Myslím na jeho rodinu, která je u jeho lůžka. Pamatujeme si na oběti, které přinesl pro přežití a blaho Izraele, a já vzpomínám na mnoho vlastních setkání s ním - byl vždy silný a jasně formuloval své názory,“ řekl. Šaron byl zastáncem židovských osad na obsazených územích, přesto v roce 2005 nechal stáhnout osadníky i vojáky z pásma Gazy.

Kerry pokračuje v návštěvě Izraele a Palestiny (zdroj: ČT24)