Příměří v Jižním Súdánu se vzdaluje, jednání stále nezačala

Addis Abeba/Juba - V etiopském hlavním městě dnes měla začít jednání o příměří v Jižním Súdánu. Dosud však neodstartovala. V zemi nadále pokračují boje mezi příznivci prezidenta Salva Kiiry a Rieka Machary. Nejhorší situace je ve městě Bor a metropoli Juba. Právě u Boru dnes rebelové zabili generála při přepadení vládních sil. Pokračující nepokoje by mohly úspěšné zakončení očekávaných jednání ohrozit.

Cílem netrpělivě očekávaného jednání je zastavit boje, které v Jižním Súdánu začaly před třemi týdny a které si vyžádaly nejméně 1 000 mrtvých. „Doufáme v rychlou dohodu, která povede k zastavení nepřátelských akcí a k opatřením s cílem vytvořit příznivé prostředí k vyřešení politických otázek. Naši lidé trpěli v boji za nezávislost a neměli by trpět znovu,“ uvedl Niag Deng Nial, vedoucí delegace jihosúdánské vlády.

Podle vůdce rebelů ale příznivé podmínky pro přímé mírové rozhovory neexistují. „Žádáme propuštění politických vězňů a to, aby jim byl umožněn volný přístup k mírovým rozhovorům v Addis Abebě, taky žádáme odsun ugandských ozbrojených sil z Jižního Súdánu a zrušení výjimečného stavu v zemi,“ představil požadavky Tabang Deng Gai, vůdce delegace rebelů.

Na pátečních předběžných jednáních se obě strany dohodly, že přímé rozhovory začnou v sobotu. Nakonec byly v sobotu zahájeny jen formálně a jejich skutečný začátek byl odložen na dnešek. Důvodem prvního odkladu prý bylo, že nebyl včas dopracován program těchto rozhovorů. Proč rozhovory nezačaly ani do této chvíle, oficiální zdroje zatím neupřesnily.

Mapa Súdánu
Zdroj: ČT24

I během snah o mírová jednání boje pokračují

Dohodnutá mírová jednání zastínily další střety mezi příznivci prezidenta Salvy Kiira a zastánci bývalého viceprezidenta Rieka Machara. Nejtvrdší boje probíhají ve strategicky významném městě Bor, kde dnes rebelové zabili také jednoho generála při přepadení vládních sil. Prudké přestřelky hlasí i hlavní město Juba.

Právě to, že boje probíhají i v době rozhovorů, je zřejmě největší hrozbou pro jejich úspěšné zakončení. „Je nutné, aby se zastavily bojové akce. Nemůžeme tolerovat, aby lidi trpěli, zatímco politici jednají v klidném hotelu mimo zemi,“ uvedl Alex Ronds, zvláštní zástupce EU pro oblast Afrického rohu.

Státy vyzývají občany, aby opustili zemi

Ambasáda Spojených států v Jižním Súdánu kvůli přetrvávajícímu násilí již vyzvala americké občany, aby zemi opustili. Ministerstvo zahraničí USA zároveň oznámilo, že snižuje početní stav personálu velvyslanectví v Jubě. Evakuaci svých občanů z Jižního Súdánu organizují i jiné státy, například Velká Británie, Etiopie, Keňa, Somálsko a Uganda. Krize v Jižním Súdánu nabývá podoby etnické války. Za současným prezidentem stojí příslučníci kmene Dinků, za bývalým vicepremiérem Nuerové. Konflikt si vyžádal přes tisíc mrtvých, na 200 tisíc lidí opustilo domov.

Na pozadí mírových jednání pokračují boje (zdroj: ČT24)