Boje s džihádisty: Sever Sýrie hlásí 500 mrtvých za 7 dní

Aleppo - Za poslední týden zemřelo při těžkých bojích v severní Sýrii zhruba 500 lidí. Podle opozičních aktivistů je mezi oběťmi 85 civilistů. Píše to libanonský list The Daily Star. V okolí města Aleppo se střetávají různé opoziční frakce. V některých z nich působí teroristé napojení na al-Káidu.

V poslední době se situace v Sýrii značně zkomplikovala. Nebojuje se už jen proti vládě prezidenta Bašára Asada. Různé opoziční frakce bojují mezi sebou, a to zejména na severu země. Cílem islámských radikálů je vytvoření islámského státu. K nejradikálnějším z těchto skupin patří Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL), skupina napojená na al-Káidu. „Máme zdokumentováno 482 mrtvých, mezi nimiž bylo 85 civilistů, 240 členů opozičních brigád a 157 členů ISIL,“ prohlásil Ramí Abdar Rahmán z exilové opoziční skupiny.

Islamisté z organizace ISIL versus ostatní

ISIL se podle všeho stále drží ve městě Rakka. V minulých bojích ale organizace přišla o své pozice v Idlibu a Aleppu. Jeden z účastníků bojů v Aleppu řekl, že proti ISIL se nyní vymezuje až 90 procent bojujících členů opozice. Stojí proti ní nejen Syrská svobodná armáda (FSA), složená hlavně z dezertérů, ale také islamisté z méně radikálních muslimských skupin.

Arabista Jan Čuřík o situaci v Sýrii

„Asad není v žádném případě vítězícím. Ve smyslu politickém je to 50 na 50, ve smyslu zápasu o evropské veřejné mínění asi vítězem je, ve smyslu vojenském je to taky stále 50 na 50. Co je podstatné, za posledních pár dnů jsme byli v Sýrii svědky něčeho, co bych nazval prvním historickým povstáním proti společnosti al-Káida. To může přinést zajímavý posun v případě celé syrské války. Současně je třeba říct, že syrská vládní armáda ve druhé polovině prosince kontinuálně bombardovala Aleppo – přineslo to až 750 mrtvých – naprosto bez zájmu Evropanů.“

Syrská válka tak vstoupila do nové fáze, která dál přispívá k tragédii civilistů. V Aleppu jsou údajně mnozí zablokováni v domech a nemohou vyjít ani pro jídlo nebo léky. V Rakce je prý situace ještě horší. Humanitární organizace mají problém dostat se k těm, kdo potřebují pomoc. Do země nyní míří ředitel Mezinárodního výboru Červeného kříže Peter Maurer, který chce vyjednat právě rozšíření humanitárních koridorů.

I humanitárním pracovníkům jde v Sýrii o život. V Aleppu zemřeli před pár dny tři místní pracovníci společnosti Člověk v tísni, když je při ostřelování civilních čtvrtí zasáhl granát. Podle ředitele Člověka v tísni Šimona Pánka se zranilo celkem pět lidí, Češi ale mezi nimi nebyli. Tým měl na starosti dodávání humanitární pomoci rodinám zasaženým konfliktem v zemi (více zde).

OSN boje na severu neodsoudilo - kvůli Rusku

Rusko ve středu v Radě bezpečnosti OSN zablokovalo prohlášení odsuzující boje na severu Sýrie. Prohlášení navrhla Velká Británie, Rusko ale žádalo změnu textu tak, aby v něm nebyly zmínky o bojích v Aleppu. Původní text měl vyznít kriticky vůči armádnímu bombardování civilistů v tomto severosyrském městě, kde armáda používá proti civilistům rakety i bomby. Rusko patří spolu s Čínou k zastáncům Damašku a obě země už se společně postaraly o zablokování několika rezolucí.

Arabista Čuřík: Situace v Sýrii je 50 na 50 (zdroj: ČT24)

Ve španělské Córdobě mezitím druhým dnem pokračuje jednání syrské opozice. Je na něm zastoupeno velké množství jejích frakcí od umírněných přes rebely až po opozičníky, kteří nevolají po odstoupení prezidenta Asada. Na schůzce mají společně sjednotit své postoje před ženevskou mírovou konferencí. Ta odstartuje 22. ledna. Španělský ministr zahraničí věří, že jde o začátek procesu, který syrský konflikt jednou provždy definitivně ukončí (více zde).

Syrský konflikt si od března 2011 vyžádal přes 100 tisíc lidských životů. Organizace OSN už přestala doplňovat statistiku o obětech. Mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva Rupert Colville uvedl, že příčinou je nedostupnost syrského území pro personál OSN a také nemožnost ověřovat informace, které poskytují zdroje ze Sýrie. „Bylo to vždy velmi složité - na hraně záruk za přesnost našich zdrojů. Nyní jsme došli k bodu, kdy cítíme, že dál už zajít nemůžeme. Pro tuto chvíli tedy počty neupřesňujeme,“ citovala Colvillea agentura AP. Syrská opozice nicméně tvrdí, že válka má už 130 tisíc obětí.