Kudy na Hitlerovo náměstí? Google mapy už neporadí…

Berlín - Internetová společnost Google se dnes omluvila za nedopatření, kvůli němuž její mapová služba ukazovala u berlínského náměstí Theodora Heusse i jeho bývalý název po nacistickém vůdci Adolfu Hitlerovi. „Chybu jsme opravili, jakmile jsme na ni byli upozorněni. Omlouváme se za ni,“ řekla mluvčí Googlu Lena Wagnerová. Název Adolf-Hitler-Platz byl na mapě viditelný jen v určitém stupni zvětšení, ale prý ho bylo možné vyhledat i za použití jména někdejšího říšského vůdce.

Mapy Googlu mohou doplňovat nejen příslušní zaměstnanci, ale i běžní internetoví uživatelé. To se stalo právě v tomto případě, kdy 2. ledna jistý anonymní uživatel zadal u zmíněného místa jako alternativní názvy náměstí Adolfa Hitlera a náměstí Říšského kancléřství. Tyto návrhy o šest dní později správce Googlu přijal a navíc je zařadil jako řádné názvy. Ve čtvrtek pak jiný uživatel požádal o vymazání těchto jmen, čemuž Google během čtyř hodin vyhověl.


Rozsáhlé prostranství ve čtvrti Charlottenburg-Wilmersdorf, které od roku 1933 neslo Hitlerovo jméno, se po druhé světové válce vrátilo k původnímu názvu náměstí Říšského kancléřství. Po smrti prvního spolkového prezidenta Heusse v roce 1963 dostalo nynější jméno.