Izrael se chystá dát poslední sbohem Arielu Šaronovi

Tel Aviv – Pohřeb izraelského expremiéra Ariela Šarona proběhne v pondělí na rodinné farmě v Negevské poušti. Českou republiku na něm bude zastupovat premiér v demisi Jiří Rusnok a odstupující ministr obrany Vlastimil Picek. Bývalý předseda izraelské vlády a vojevůdce z šestidenní války zemřel včera dopoledne v telavivské nemocnici, kde osm let ležel v kómatu.

Podle židovských tradic má být zesnulý pohřben nejlépe ještě ten den, kdy dojde k úmrtí, maximálně do 24 hodin, kvůli státnímu pohřbu ale Izrael tento princip poruší. V neděli od devíti hodin do setmění byly ostatky Ariela Šarona vystaveny na nádvoří jeruzalémského parlamentu Knesset. Zákonodárci také kvůli Šaronovu skonu a smutečním obřadům zrušili svůj dnešní a pondělní program.

Policie požádala občany, aby se nesnažili přijet k vystavené rakvi auty a aby raději zvolili veřejnou dopravu. K parlamentu jsou vypraveny pravidelné autobusy ze stadionu a z jedné z křižovatek u Jeruzaléma. Lidé podle izraelských sdělovacích prostředků přicházejí navzdory dešti, mnozí u rakve salutovali, další scénu fotografovali mobilními telefony.

Jako první položil k rakvi věnec prezident Šimon Peres. „Stát Izrael oplakává jednoho ze svých největších vůdců, bývalého premiéra Ariela Šarona,“ uvedl. „Byl to mimořádný muž a vynikající velitel. Lidé ho milovali. Zušlechťoval svou zem a nechal ji vzkvétat. Byl to velký stavitel a obránce vlasti“ (Jak reagoval svět? Čtěte víc).

Vláda na úvod své dnešní pravidelné schůze uctila mrtvého minutou ticha. „Byl to především bojovník a velitel, jeden z největších vojáků, jakého Izrael měl v moderní době a ve své historii,“ řekl premiér Benjamin Netanjahu, který měl se Šaronem spory kvůli zrušení osad v pásmu Gazy.

USA vyšlou na pohřeb Bidena, Rusko zřejmě Lavrova

V Knessetu také zítra v půl deváté středoevropského času začne hlavní ceremonie, mezi řečníky budou premiér Benjamin Netanjahu i prezident Šimon Peres. Spojené státy na ní bude reprezentovat viceprezident Joe Biden. Podle izraelského deníku Haaaretz se obřadu za Šarona nebude moci zúčastnit bývalý prezident USA George W. Bush, který vládl v době, kdy byl Šaron premiérem. Bush se omluvil s tím, že se musí starat o svou matku, bývalou americkou první dámu Barbaru Bushovou.

Z Ruska se očekává účast ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Velkou Británii zastoupí někdejší ministerský předseda Tony Blair. Německo bude reprezentovat ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Za Česko přiletí dát Šaronovi poslední sbohem premiér v demisi Jiří Rusnok a odstupující ministr obrany Vlastimil Picek. Poté se konvoj smutečních hostů přesune do Negevské pouště na Šaronovo sídlo.

V plánu je zastávka na pahorku Latrun, kde stojí vojenská pevnost a kde se odehraje vojenský ceremoniál. Strategický kopec nad vjezdem do Jeruzaléma byl v roce 1948 předmětem bojů, jichž se zúčastnil i zesnulý expremiér, nyní se zde nachází památník padlým vojákům a muzeum.

Pohřeb na rodinné farmě

Kolem 13:00 SEČ by mělo být tělo uloženo do hrobu na farmě v Negevské poušti. Šaron bude pohřben podle svých dřívějších přání vedle manželky Lily, která má hrob na Sasankovém vrchu nad rodinným rančem Šikmim (Platanovým). Bývalý vojevůdce tak nespočine na Herzlově hoře. Na tomto kopci v západní části Jeruzaléma se přitom nachází národní hřbitov, který je místem posledního odpočinku izraelských premiérů, prezidentů a jiných významných židovských vůdců.

Ariel Šaron patřil mezi poslední mohykány politické generace, která na sklonku čtyřicátých let židovský stát zakládala. V armádě působil stejně dlouho jako pak v politice. Zasloužil se o významná vojenská vítězství za válek v roce 1967 a 1973. Působil v pravicové straně Likud a pak založil centristickou Kadimu, která pak pod vedením Ehuda Olmerta vyhrála v roce 2006 volby.