Češky už se připravují na možný let na Mars

Amsterdam - Pozornost celého světa strhl nizozemský projekt, který chce za deset let trvale osídlit planetu Mars. Mezi tisíc vybraných kandidátů se dostaly i dvě Češky. Cesta na Mars se chystá v nizozemském Amersfoortu. „Cesta na Mars je velmi ambiciózní. Je tu hodně překážek, které musíme překonat. My si ale věříme,“ konstatoval šéf nizozemského projektu Mars One Bas Lansdorp. Odborníci tomu ale nevěří. Projekt zpochybňují po finanční i praktické stránce.

Dvě Češky mají šanci vyrazit na cestu do vesmíru - na Mars (zdroj: ČT24)

Šance odletět na Mars nalákala 202 tisíc lidí. Zájemci, kteří se stali vážnými kandidáty, pocházejí ze 107 zemí, především ze Spojených států (297), Kanady (75), Indie (62) a Ruska (52). Většina z nich je ve věku od 25 do 35 let.

Grafické simulace osidlování rudé planety zaplavily i ta nejsledovanější média na světě. Mozkem projektu je Bas Lansdorp. Sídlí hodinu cesty od Amsterdamu - v Amersfoortu. Kdo by čekal nejmodernější design, kanceláře plné technologických vymožeností a inženýry v bouřlivých rozpravách, ale bude zklamaný. Dveře tu sdílí s realitní kanceláří.

O penězích se raději nehovoří

Jednosměrnou jízdenku na Mars mohou dostat jen čtyři lidé a celá akce má přijít na 6 miliard dolarů. Na darech tu ovšem zatím získali jen 170 tisíc. O investorech Lansdorp nemluví. „Nezveřejňujeme, kolik už máme. Jsme ale na dobré cestě v jednáních s jednou velkou britskou investiční společností,“ sdělil projektu Mars One.

Do užšího výběru pro historicky první let lidské posádky na Mars se dostaly i dvě Češky. Jedna z nich se na svůj potenciální let připravuje ve Svinařích u Prahy. Česká studentka bere svou účast smrtelně vážně. Je ochotná projít lékařskými testy i televizní reality show, v níž o uchazečích budou rozhodovat i diváci. Život na Marsu ji láká. „Budeme dělat různé experimenty, i podle toho, co nám kdo zadá a co nás samotné napadne. Budeme to tam udržovat v provozu,“ uvedla česká uchazečka Lucie Ferstová.

Lidskou posádku zatím nedokázaly na Mars poslat ani velmoci. Nizozemec by ale už za čtyři roky chtěl odbavit první misi bez lidí. A v roce 2024 zahájit osidlování. Cesta na Mars by měla trvat 210 dnů. Lansdorp se zapřísahá, že nejde o podvrh ani komické číslo.