Obama ujistil Merkelovou: špehování skončilo

Berlín – Prezident USA Barack Obama ujistil německou kancléřku Angelu Merkelovou, že se už nemusí obávat o důvěrnost svých telefonátů, alespoň dokud on sám bude v Bílém domě. Obě země podle Obamy pojí spojenectví a přátelství, které nechce ničit. „Dokud jsem prezidentem Spojených států, nemusí se německá kancléřka znepokojovat,“ uvedl Obama v rozhovoru pro německou televizi ZDF. Interview navazuje na páteční projev ve Washingtonu, ve kterém Obama oznámil, že americké tajné služby nebudou monitorovat komunikace hlav států a vlád blízkých spojenců. Obama ohlásil i omezení programu plošného získávání dat o telefonátech Američanů.

Obamova reforma má uklidnit veřejné mínění a obnovit důvěru Američanů v to, že tajné služby nezneužívají své pravomoci. „Dal jsem zpravodajským službám najevo, že – nebude-li k tomu naléhavý národně-bezpečnostní důvod – nebudeme sledovat komunikaci hlav států a vlád blízkých přátel a spojenců,“ prohlásil Obama. „Lidé po celém světě by měli vědět, že USA nešpehují obyčejné lidi, kteří neohrožují naši národní bezpečnost, a že bereme v úvahy jejich obavy o soukromí,“ dodal.

Změnu kurzu vyvolala odhalení bývalého spolupracovníka Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edwarda Snowdena o rozsahu špionážních programů, která vyvolala pobouření v USA i v zahraničí. Američané nesledovali jen telefonickou komunikaci svých občanů, ale i řady zahraničních politiků, včetně německé kancléřky Merkelové. Britský list The Guardian ve čtvrtek napsal, že NSA denně sbírá po celém světě a uchovává na 200 milionů SMS zpráv.

Německé ohlasy: Změny neřeší skutečná problém

Obamova slova vyvolala v Německu smíšené reakce. Kancléřčin mluvčí v pátek přivítal „skutečnost, že ochrana údajů a práva osob budou více respektována“. Ale dnešní reakce byly kritičtější. Například šéf zahraničního výboru Spolkového sněmu Norbert Röttgen (CDU) odhadl, že Obamou ohlášené změny jsou jen „technické“ a „bohužel“ neřeší skutečný problém, spočívající v rozdílném pohledu na závažnost otázek bezpečnosti a svobod. Ministr spravedlnosti, sociální demokrat Heiko Maas v Obamově příslibu uviděl jen „první krok“, důvěru však nebude možno obnovit bez uzavření dohody, která by „právně závazným způsobem chránila údaje o všech občanech“.