Cholera zabila na Haiti už přes 250 lidí a dál se šíří

Port-au-Prince - Na zemětřesením zničeném Haiti se dál šíří epidemie cholery. První případy už se objevily i v metropoli Port-au-Prince, které se tato infekční choroba dosud vyhýbala. Podle tamních úřadů ale jde o lidi, kteří si nemoc přivezli z postižených oblastí a nyní jsou v izolaci. Epidemie už si na Haiti vyžádala přes 250 obětí, nakaženo bylo více než 3000 lidí. Vláda teď dělá vše pro to, aby uchránila stanová městečka v hlavním městě, kde od lednové katastrofy stále žije víc než milion a čtvrt lidí. Epidemie navíc nemusí být problémem jen na Haiti. Světová zdravotnická organizace už varovala sousední Dominikánskou republiku, že choroba se může šířit i přes hranice.

„Potvrdili jsme pět případů v Port-au-Prince… Byly velmi rychle diagnostikovány a izolovány,“ řekla mluvčí humanitární mise OSN Imogen Wallová. OSN už na Haiti odeslala 300 tisíc balení antibiotik a asi 10 tisíc krabic s tabletami chlorového preparátu, stejně jako různé hygienické potřeby včetně mýdla. Humanitární organizace do nejhůře postižené oblasti kolem města Saint-Marc v provincii Artibonite rozmístily i zdravotnické týmy.

Jeden z humanitárních pracovníků, který navštívil nemocnici ve městě Saint-Marc, ji popsal jako „hororovou scénu“. „Dvůr byl plný pacientů napojených na kapačky. Zrovna pršelo a lidé leželi na zemi na promáčených pokrývkách napůl prosáklých výkaly,“ uvedl David Darg z americké humanitární organizace Operation Blessing International. Podle některých lékařů se ale situace začíná velmi pomalu stabilizovat. „Přichází stále míň lidí, odchází jich víc. Spousta pacientů, o kterých jsme si mysleli, že zemřou, se stabilizuje. Začínají pít, zajímat se o dění kolem sebe. Ale vím jen to, co se děje tady, nemám zprávy odjinud,“ uvedl lékař James P. Dumont. Lékaři se ale obávají rychlého rozšíření, protože nakažení lidé z oblasti utíkají.

Hlavní ohnisko nákazy leží severně od Port-au-Prince v oblasti, která nesla hlavní tíhu ničivého lednového zemětřesení. Humanitární pracovníci se snaží zabránit dalšímu šíření nemoci do přelidněných táborů pro oběti zemětřesení v hlavním městě. Haitské úřady proto vyzývají lidi, aby nejedli syrovou zeleninu, všechno jídlo a vodu vařili, nepili z řeky a nekoupali se v ní.

Oblasti postižené nemocí na severu a východě země dnes navštívil haitský prezident René Préval. V rozhovoru s novináři označil za „neodpovědné a nebezpečné“ domněnky, že epidemie nakažlivého onemocnění se zrodila uvnitř země. Dříve se na Haiti cholera podle prezidenta nikdy nevyskytovala. Préval vyzval spoluobčany, aby úzkostlivě dodržovali hygienické normy: „Pomůžete tak sobě i státu.“ Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) jde o první epidemii cholery na Haiti za poslední století.

Haiti v lednu zasáhlo zemětřesení, které po sobě zanechalo přes 100 tisíc mrtvých. V zemi, ve které nefungovala policie ani záchranné složky, způsobilo chaos. I přes masivní mezinárodní pomoc nemá dodnes přes milion lidí střechu nad hlavou a další dva miliony jsou závislé na potravinových dávkách.

Cholera se přenáší nejčastěji kontaminovanou vodou a potravinami. Po krátké inkubační době se u nakaženého dostaví průjem a zvracení, poté dehydratace, která může být fatální. Nemoc je možné léčit například podáváním roztoku neznečištěné vody, cukru a soli. Tato léčba je obyvatelům Haiti doporučována v rozhlasovém a televizním vysílání.

Nemocní na Haiti
Zdroj: ČT24