Írán může sestavit jadernou zbraň, tvrdí šéf tajných služeb USA

Washington - Podle nejvyššího šéfa amerických tajných služeb Jamese Clappera dosáhl Írán v jaderném programu nejvyššího prahu: má všechny potřebné komponenty pro složení funkční jaderné zbraně. Generál Clapper přesto ve své analýze představené v americkém Senátu doporučuje setrvat u dočasné dohody s Teheránem.

Telefonát Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)

Clapperova zpráva potvrzuje domněnky Západu, že Írán má vědeckou, technickou a průmyslovou kapacitu pro výrobu jaderné zbraně a prý je jen na jeho politické vůli, kdy učiní onen poslední krok. Šéf amerických rozvědek se nicméně domnívá, že je lepší pokračovat v současném režimu, kdy v Íránu působí více zahraničních inspektorů, kteří mají přehled o jeho aktivitách a jeho jaderném programu. Je totiž přesvědčen o tom, že Írán navzdory svým kapacitám nedokáže vyrobit jadernou zbraň nepozorovaně.

Írán a šest světových mocností (stálí členové Rady bezpečnosti OSN a Německo) loni v listopadu dospěly k průlomové dohodě, podle níž Írán po šest měsíců omezí své jaderné aktivity a získá za to zmírnění části mezinárodních sankcí. Americký prezident Barack Obama ve svém úterním poselství o stavu unie prohlásil, že bude vetovat případné nové protiíránské sankce, budou-li je navrhovat američtí zákonodárci.

Írán pustil inspektory MAAE do uranového dolu Gačín

Tři inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) ve středu navštívili uranový důl Gačín na jihu Íránu. Inspekci umožnila loňská dohoda, v níž se Írán zavázal, že zpřístupní více provozů spadajících pod jeho jaderný program. Naposledy MAAE prověřila toto pracoviště před téměř deseti lety.

MAAE uzavřela s Íránem loni 11. listopadu vlastní dohodu, která v šesti bodech rozšiřuje spolupráci Íránu s agenturou. Odděleně od MAAE vyjednává s Íránci šest světových mocností. Jejich listopadová dohoda se začala plnit 20. ledna. Írán v jejím rámci nemůže obohacovat uran na více než pět procent a má neutralizovat zásoby uranu obohaceného na 20 procent v minulosti. Dostane se za to k některým bankovním kontům zmrazeným v cizině a bude moci částečně obnovit obchodování v automobilovém a petrochemickém průmyslu.

Jedna z radikálních skupin v Sýrii prý cvičí lidi na útoky v USA

Clapper už ve středu v Senátu prohlásil, že islamistická skupina An-Nusra bojující v Sýrii připravuje útoky v USA. V řadách islamistů v Sýrii bojují i tisíce cizinců, mezi nimi i lidé ze západních států. Podle Clappera skupiny napojené na al-Káidu, k nimž patří i An-Nusra, zřídily výcvikové tábory a připravují v nich k akcím cizince, kteří se budou vracet domů.