Osmidenní rozhovory o Sýrii nic nepřinesly – ale hlavně, že se začalo

Ženeva - Skromný začátek, nicméně začátek, na kterém se dá stavět, popsal s mírným optimismem výsledek osmidenní ženevské konference o Sýrii Lachdar Brahímí. Prostředník při jednání a zmocněnec OSN a Ligy arabských států konstatoval, že se nedospělo k zásadnímu pokroku, nicméně delegace syrského režimu a opozičních představitelů se podle něj „přijatelným způsobem zapojily“ a souhlasily s dalším kolem rozhovorů, k němuž by se měly sejít 10. února.

Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim dnes nicméně obvinil USA ze zasahování do syrských mírových rozhovorů. Na tiskové konferenci uspořádané na konci prvního kola jednání řekl, že týden rozhovorů nepřinesl žádný zásadní výsledek a že je to vinou opozice. V Sýrii podle něj žádná umírněná opozice není, proti vládě prý bojují jedině teroristé. „Bohužel musím říci, že jsme za týden dialogu nedospěli k významnému výsledku. Příčinou je nedostatek odpovědnosti a solidnosti (vůdců opozice) a také jejich tendence vše zničit, jako kdybychom sem přijeli na hodinu, abychom jim vše odevzdali,“ řekl Mualim.

Naopak šéf opoziční exilové koalice Ahmad Džarba obvinil vládní delegaci, že do Ženevy nepřijela s vážným úmyslem se dohodnout. Podle něj boje v Sýrii neskončí, dokud bude armáda útočit na syrské občany.

Podle Brahímího mají obě strany „více společného, než si připouštějí“. Během jednání prý zaznamenal určité pozitivní kroky, nicméně rozdíly mezi oběma tábory zůstávají obrovské. Týdenní rozhovory Brahímí nazval „skromným začátkem, nicméně začátkem, na kterém se dá stavět“. Delegace podle Brahímího souhlasily například s tím, že jsou připraveny prodiskutovat uskutečnění závěrů předchozí ženevské konference z roku 2012, ve kterých se mluví o vzniku přechodné vlády.

Exilová opozice u příležitosti ukončení prvního kola rozhovorů oznámila, že za dobu, kdy ve Švýcarsku probíhala jednání, zemřelo v Sýrii téměř 1 900 rebelů a civilistů. Celkem podle opozice během téměř tříletého krvavého konfliktu zemřelo na 130 000 lidí.

Syrská opozice i zástupci vlády prezidenta Bašára Asada spolu ve Švýcarsku jednali osm dní. Brahímí několikrát ocenil fakt, že spolu vůbec mluví a setkávají se v jedné místnosti; původně se totiž delegace ani nechtěly potkat.

Během rozhovorů opozice i vládní představitelé diskutovali rovněž o přerušení bojů kvůli tomu, aby humanitární organizace získaly přístup do určitých oblastí. Mluvilo se zejména o situaci v armádou obléhaném městě Homs. Oba tábory se shodly na evakuaci žen a dětí z této lokality, která nicméně zatím nenastala. V jednáních o vpuštění humanitárního konvoje do Homsu nijak nepokročily.

Rusko má podle USA popohnat Sýrii v likvidaci chemických zbraní

Americký ministr zahraničí John Kerry požádal svého ruského kolegu Sergeje Lavrova, aby Moskva vyvinula tlak na syrskou vládu k urychlené likvidaci chemických zbraní. Kerry se setkal s Lavrovem na okraj bezpečnostní konferenci v Mnichově, aby pohovořili o váznoucí likvidaci těchto zbraní, což je pro Washington nepřijatelné. Ruská diplomacie ale podle agentury Interfax soudí, že zničení syrských chemických zbraní do poloviny letošního roku je navzdory nynějšímu zpoždění stále reálné. 

Likvidace syrských chemických zbraní je zpožděna o šest až osm týdnů. Podle původně dohodnutého harmonogramu mělo Sýrii do 31. prosince 2013 opustit 700 tun nejnebezpečnějších látek, zejména těch, které jsou součástí bojových látek sarin a yperit. Zbylé chemikálie měly být odvezeny do 5. února. Tento termín se ale nejspíš také nestihne, citovala agentura Reuters nejmenovaný diplomatický zdroj.