Student střílel v moskevské škole, zabil učitele a policistu

Moskva - Dva mrtvé a jednoho těžce zraněného si na severovýchodě Moskvy vyžádal útok ozbrojeného studenta, který pronikl do jedné z místních škol. V učebně biologie patnáctiletý útočník držel jako rukojmí přes dvacet svých spolužáků, než se policistům vzdal. Motivem činu byl údajně spor s učitelem. Všechna rukojmí se podle ruských médií podařilo osvobodit, dětem se nic nestalo.

Útočník je živ, zasahujícím jednotkám se prý vzdal sám. Přemluvil ho k tomu jeho vlastní otec, kterého policisté ke škole přivezli. Své spolužáky zadržoval patnáciletý Sergej, jenž si do školy přinesl otcovu legálně drženou loveckou pušku a malorážku. 

Po vniknutí do budovy žák desáté třídy obsadil jednu z učeben, kde se v té době nacházela jeho vlastní třída při výuce zeměpisu. Téměř hned poté začal pálit na učitele Andreje Kirillova a ten zraněním po chvíli podlehl. Vystřelil na něj nejméně jedenáctkrát, aniž střelbu jakkoli komentoval. 

Když do třídy pronikli přivolaní policisté, jednoho z nich útočník zastřelil a druhého vážně zranil. Ještě před vniknutím do budovy postřelil policistu, který v té době před školou hlídkoval. Člen ochranky ale dřív stihnul spustit alarm a povolat posily. Až vlastní otec útočníka přemluvil, aby spolužáky propustil. Pak policie střelce zadržela.

Za střelbou je zřejmě špatné umístění v soutěži

Přesné motivy útoku zatím nejsou známy. Útočník patřil mezi žáky s vynikajícím prospěchem a školáci ho označili za samotáře a podivína. „Měl výborné známky, byl to jeden z nejlepších studentů,“ poznamenal ruský ministr školství Dimitrij Livanov, který dorazil na místo neštěstí.

Ke střelbě mělo dojít právě kvůli učiteli zeměpisu. Mladík loni v prosinci uspěl ve školním kole soutěže nazvané „Dvacet let právního státu v Rusku“. Vinou Kirillova, který zkušební komisi předsedal, mu však údajně přesto první místo uniklo. Podle jiných informací zase kvůli zeměpisu přišel na vysvědčení o vyznamenání. Ruský ministr školství Dmitrij Livanov však spekulace o motivu v podobě sporu s učitelem odmítl. Podle ministra neměl střelec žádné problémy ani s jinými spolužáky.

Marian Brzybohatý, bezpečnostní expert, Policejní akademie ČR:

„Z preventivního hlediska by bylo určitě dobré, kdyby učitelé procházeli speciálními školeními, která by je naučila, jak v podobné situaci optimálně reagovat.“

Podle bývalého velitel Útvaru speciálních operací Vojenské policie (SOG) Lumíra Němce nezažívají ruské jednotky takovou situaci, kdy útočník drží uvnitř budovy rukojmí, poprvé. „Jsou velmi dobře vycvičeni a mají rozsáhlé zkušenosti. I proto dnešní incident zvládly dobře,“ poznamenal bezpečnostní expert se zkušenostmi z Afghánistánu a Kosova.

Mladistvý střelec může být podle ruských zákonů odsouzen maximálně k deseti letům vězení. Podle agentury Interfax policisté po výslechu doporučili, aby útočník byl podroben zevrubnému psychiatrickému vyšetření.

Budova leží v severovýchodní části ruské metropole. Nervozitu v Moskvě dnes ještě zvýšil nález mrtvé ženy v předměstské obci Vatutinki. Devětačtyřicetiletá zástupkyně ředitele místní školy byla podle policejní zprávy ubodána. Okolnosti vraždy vyšetřuje policie.

Násilné útoky se smrtelnými následky nejsou v ruských školách obvyklé. Moskevská radnice bezprostředně po dnešním incidentu nařídila bezpečnostní prověrku všech školních budov ve městě. „Samozřejmě musíme vyhodnotit celou situaci a hlavně zjistit, jak je možné, že se dostal se zbraní do školy. Přijmeme potřebná bezpečnostní opatření,“ zdůraznil ministr Livanov. Šokovaným rukojmím bude nyní pomáhat školní psycholog.

Prezident Vladimir Putin událost označil za tragédii. Podle něj je nutné, aby se výchova nové generace dětí zaměřila více na kulturu a aby hodnoty jako divadlo či hudba neupadaly. „Kdybychom postupovali správně, pak by se tragédie, jako je tato v Moskvě, nestala,“ řekl ruský prezident.