V Turecku přituhuje, kontrola internetu se zpřísní

Ankara - Turecký parlament schválil zákon o přísnější státní kontrole internetu. Vládě mimo jiné umožní blokovat některé stránky či klíčová slova i bez soudního rozhodnutí. Kabinet muslimského premiéra Recepa Tayyipa Erdogana legislativu schválil přes protesty opozice, Evropské unie i Spojených států. Podle loňské zprávy společnosti Google patří Turecko k zemím s největší cenzurou internetu.

Zákon podle všeho umožňuje i shromažďovat údaje o jednotlivých uživatelích internetu. Turecko již v nedávné minulosti čelilo kritice za snahy o omezování svobody slova a přístupu k informacím. Místní politická opozice v souvislosti s novým zákonem hovoří o nové cenzuře.

Turecký premiér brojí proti sociálním sítím

Vláda prý navíc chystá vznik nového úřadu, který bude bdít nad činností všech firem poskytujících internetové služby. Premiéru Erdoganovi se vysoká popularita internetových sociálních sítí dlouhodobě nelíbí. Během loňských masových protivládních demonstrací, které vypukly na istanbulském náměstí Taksim, označil za jednoho z původců protestů mikroblogovou síť Twitter.

Recep Tayyip Erdoğan
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Unii přijetí zákona „silně znepokojilo“

„Tento zákon tady vyvolává silné znepokojení“, protože zavádí „omezení svobody vyjadřování“, reagoval v Bruselu mluvčí eurokomisaře pro rozšíření Unie Peter Stano. Zákon by měl být „přezkoumán ve shodě se standardy EU“, protože „Turecko je zemí kandidující na vstup do EU“, připomněl mluvčí Štefana Füleho.

Společnost Google ve zprávě zveřejněné koncem minulého roku označila Turecko za zemi patřící ke skupině států nejaktivněji cenzurujících web, čímž jej zařadila například vedle Číny.