V Homsu už se evakuuje, Asadův režim potvrdil účast na jednáních

Damašek - Z obležené části syrského Homsu evakuovali prvních 83 civilistů - většinou ženy, děti a seniory. Humanitární operace se má týkat asi 2 500 lidí. Vláda kvůli tomu dojednala příměří s opozicí, které má trvat tři dny. Režim Bašára Asada také oznámil, že se zúčastní dalšího kola mírových rozhovorů s opozicí. Jednání začíná už v pondělí, na lednové konferenci v Ženevě dosáhly delegace jen mizivých výsledků.

První kolo mírových rozhovorů se konalo v posledním lednovém týdnu ve Švýcarsku. Kromě politických témat se jednalo rovněž o humanitární situaci. Nepodařilo se ale dohodnout na ničem. Za úspěch se tak považuje skutečnost, že opozice s vládou vůbec zasedly poprvé v jedné místnosti.

Evakuace je prvním konkrétním výsledkem rozhovorů obou znepřátelených táborů. Autobusy odvážely vyčerpané obyvatele Homsu za město, kde na ně čekali humanitární pracovníci, vojáci a policisté. Podle zástupců Světového programu pro výživu (WFP) mnozí z nich vypadali, že trpí podvýživou. „Živili se jen listy, trávou, olivami a čímkoli, co našli,“ uvedla mluvčí programu Elisabeth Byrsová.

Situace v Homsu je kritická

Humanitární situace je mnoho týdnů mimořádně špatná v centru Homsu. Opozice původně obsadila téměř celé město, armáda ji však postupně vytlačila ze všech čtvrtí až na Staré Město. Vojáci tuto část obléhají skoro dva roky a civilistům došly veškeré zdroje.

Zničená obytná čtvrť v Homsu
Zdroj: Yazan Homsy/Reuters

Hassan Ezzedine, česko-libanonský publicista

„Lidé v Homsu žijí v mizerných podmínkách. Město bylo obklíčeno 600 dnů. První půjdou děti pod 15 let, ženy a staří. Naopak směrem do Starého města zamíří třeba léky a některé potraviny.“

Rusko oznámilo, že se podařilo dohodnout třídenní příměří. Ruské ministerstvo zahraničí tvrdí, že dohodu o příměří pomáhalo vyjednat ruské velvyslanectví v Damašku. Do rozhovorů byl zapojen úřad guvernéra Homsu a místní koordinátor pomoci OSN. Zásilky humanitárních zásob by měly začít do města proudit v sobotu.

Publicista: Evakuace Homsu začala (zdroj: ČT24)

Boje v Aleppu neutichají

Armáda se mnoho týdnů snaží získat pod kontrolu opozicí ovládané části města Aleppo a shazuje tam podle svědků takzvané barelové bomby - sudy naplněné výbušninami a kovovými úlomky. V uplynulých dnech tyto útoky podle exilové opozice zabily 250 lidí.

Syrský konflikt si od března 2011 vyžádal přes 100 tisíc lidských životů. Organizace OSN už přestala doplňovat statistiku o obětech. Mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva Rupert Colville uvedl, že příčinou je nedostupnost syrského území pro personál OSN a také nemožnost ověřovat informace, které poskytují zdroje ze Sýrie. „Bylo to vždy velmi složité - na hraně záruk za přesnost našich zdrojů. Nyní jsme došli k bodu, kdy cítíme, že dál už zajít nemůžeme. Pro tuto chvíli tedy počty neupřesňujeme,“ citovala Colvillea agentura AP. Syrská opozice nicméně tvrdí, že válka má už 130 tisíc obětí.

Konflikt v Sýrii má další odvrácenou tvář: krádež památek

Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) upozornila na to, že chaos v Sýrii vede k vykrádání jejích archeologických památek. Pašeráci prý vytvořili síť, s jejíž pomocí se s předměty uloupenými v Sýrii obchoduje v mnoha zemích.

Náměstek generální ředitelky UNESCO Francesco Bandarin oznámil, že památky se kradou ze starého sumerského města Mari stejně jako z měst Ebla, Palmyra a Apamea. „Týká se jich to všech, v některých se loupí nepředstavitelným způsobem. Apamea je zcela zničená,“ řekl Bandarin. UNESCO se nyní snaží veřejnost s touto stránkou syrského konfliktu seznámit. V lednu už proto začala školit policisty a celníky v zemích sousedících se Sýrií.