Mexiko pálí zabavenou marihuanu, válka gangů pokračuje

Mexiko - Mexická armáda zahájila likvidaci 134 tun marihuany. Většinu vojáci zabavili při jediné operaci v pondělí v Tijuaně při severní hranici se Spojenými státy. Prezident Felipe Calderón uvedl, že to bylo dosud největší zadržené množství marihuany připravené k prodeji. Bylo jí 105 tun a na černém trhu v USA by měla v přepočtu hodnotu nejméně šest miliard korun.

Mexiko slouží jako tranzitní území na jedné z tras pro pašování drog především z jihoamerické Kolumbie. Zároveň je ale také jedním z největších producentů marihuany na světě. Prezident Calderón po svém nástupu do funkce před čtyřmi roky vyhlásil boj drogovým gangům, drogové násilí si přesto za tu dobu vyžádalo už téměř 30 000 lidských životů.

I dnes ochromila život v několika městech na severu Mexika při hranici s Texasem přestřelka armády s příslušníky drogových gangů. Rodiče v panice odváželi své děti ze škol, továrny doporučovaly zaměstnancům nevycházet na ulici a zrušily noční směny.

Ve městě Nuevo Laredo varoval místní americký konzulát občany USA, aby nevycházeli. Ozbrojenci podle konzulátu zablokovali nejméně jednu tamní křižovatku. Bojovníci drogových gangů blokují křižovatky pomocí ukradených automobilů a autobusů, aby se mohli lépe skrýt před střelami vojáků. V ulicích jsou prostřílené automobily, ale o případných obětech zatím nejsou žádné zprávy. Střelba se ozývala i v dalším pohraničním městě Reynosa.

V Matamorosu skupina ozbrojenců zaútočila granáty na vojenská kasárna a zranila nejméně čtyři vojáky. Právě v tomto městě bylo v srpnu zmasakrováno 72 lidí jen proto, že odmítli spolupracovat s mocným drogovým kartelem Zetas.