Soudy už nestíhají Janukovyčovy lidi, demonstranty ale ano

Kyjev - Kyjevské soudy ukončily trestní stíhání vysoce postavených ukrajinských činitelů, kterým opozice přičítá vinu za brutální policejní pokus o násilné rozehnání demonstrantů na konci listopadu. Na obviněné činitele se totiž vztahuje amnestie přijatá parlamentem v podobě prosazené vládnoucí stranou prezidenta Viktora Janukovyče. Demonstranti požadují od úřadů osvobození „všech rukojmích“. Amnestie je ovšem podmíněna tím, že demonstranti do půlky února vyklidí obsazené úřední budovy.

Úřady zastavily stíhání zástupce šéfa bezpečnostní rady státu Volodymyra Sivkovyče a kyjevského starosty Oleksandra Popova, kteří kvůli rozkazu policejním náčelníkům k zásahu čelili obvinění ze zneužití pravomocí. „Soudy splnily požadavky zákona o amnestii o osvobození podezřelých, obviněných a odsouzených za události, které se odehrály v listopadu a prosinci loňského roku,“ uvedla mluvčí prokuratury. Celkem bylo v Kyjevě uzavřeno 35 případů.

Stíhání demonstrantů běží dál

Obránci lidských práv si ale stěžují, že úřady nadále stíhají zraněné demonstranty, včetně starce omráčeného policejním obuškem či invalidy zasaženého gumovými projektily z policejní zbraně. Za vyvolávání masových nepokojů jim hrozí až 15 let vězení. „Šel jsem se podívat, co se děje, a vyjádřit svou podporu demonstrantům na barikádách, když policie začala střílet. Trefili mě gumovou střelou do hlavy a dalšími třemi do břicha,“ tvrdí čtyřiapadesátiletý pacient zanedbané kyjevské kliniky Ivan Cholod.

Zranění lebky si na stejné klinice léčí i dvaasedmdesátiletý penzista Mykola Pasyšnik, kterého policisté bili obušky po hlavě. „Chtěl jsem si tam udělat pár fotek, ale policie zasáhla. Praštili mě do hlavy a omdlel jsem. Probral jsem se v policejním autě,“ vyprávěl.

Obránci lidských práv si na brutalitu ukrajinských policistů stěžují dlouhodobě, ale od vypuknutí protestů proti režimu prezidenta Viktora Janukovyče se situace ještě zhoršila.

Demonstrace na Ukrajině
Zdroj: Sergei Chuzavkov/ČTK

Tymošenková chce s Janukovyčem debatovat

Vězněná ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková navrhla uspořádat s prezidentem Janukovyčem veřejnou debatu o „taktických a strategických krocích“, potřebných k vyřešení nynější situace. Na formátu diskuse podle vůdkyně opozice nezáleží, Tymošenková je ochotna diskutovat s Janukovyčem i prostřednictvím videokonference.

  • Bývalá předsedkyně ukrajinské vlády si v Charkově odpykává sedmiletý trest vězení, který jí ukrajinské soudy vyměřily za překročení pravomocí krátce po nástupu Janukovyče do funkce hlavy státu.

Dialog s prezidentem dosud Tymošenková odmítala a trvala na jeho demisi a vypsání nových voleb. Její pohled na východisko z krize se podle agentury Unian rozchází s názorem ostatních členů vedení strany Vlast. 

Sladit stanoviska měla dnešní schůzka Tymošenkové se členy vedení strany Arsenijem Jaceňukem a Oleksandrem Turčynovem. Po jednání oba prohlásili, že vedení strany je jednotné. „Máme jednotné stanovisko a pracujeme ve společném týmu, všechno je v pořádku,“ řekl Turčynov. Při odchodu ze schůzky s Tymošenkovou napadli oba politiky neznámí muži a polili je zelenou barvou. Jednoho z útočníků policie zadržela. 

Veřejnou debatu už prezidentovi v minulých dnech navrhoval vůdce opozičního hnutí UDAR Vitalij Kličko. Janukovyč odmítl jeho návrh debatovat na náměstí Nezávislosti obsazeném demonstranty a navrhl besedu na některém z televizních kanálů (více zde). Kličko se ale v televizi hodlá s Janukovyčem utkat až po jeho demisi v rámci kampaně před prezidentskými volbami. Záměr ustoupit tlaku opozice a odstoupit zatím ovšem Janukovyč najevo nedal.

Štefan Füle s Vitalijem Klyčkem a Olehem Ťahnybokem
Zdroj: Andrew Kravchenko/Reuters

Füle jednal s Janukovyčem i s opozicí

Prezident Janukovyč po dnešním jednání s eurokomisařem pro rozšíření Štefanem Fülem poukázal na nutnost objektivního a nezaujatého pohledu na vnitropolitický vývoj v zemi. Podle prezidentské kanceláře Janukovyč ocenil aktivní roli Bruselu při hledání demokratické cesty z nynější situace na Ukrajině. Oba politici zdůraznili nutnost zahájení dialogu mezi vládou a opozicí a odvrácení hrozby dalších násilných akcí.

Füle, který do Kyjeva přijel už potřetí od počátku protivládních nepokojů, se v Kyjevě setkal i s vůdci opozice Vitalijem Kličkem, Arsenijem Jaceňukem a Olehem Ťahnybokem. Podle Jaceňuka se debatovalo o možnostech ústavní reformy, kterou má projednat kyjevský parlament, o složení budoucí vlády a o perspektivách dalšího politického a hospodářského vývoje v zemi.