Komise OSN chce pohnat Kima před tribunál – kvůli zločinům proti lidskosti

New York/Pchjongjang – Režim severokorejského diktátora Kim Čong-Una páchá zločiny proti lidskosti a měl by se jimi zabývat Mezinárodní trestní soud. Vyplývá to ze zprávy vyšetřovací komise OSN pro KLDR. Dokument vzešlý z ročního vyšetřování hovoří o vyhlazování, mučení nebo početných únosech lidí z Jižní Koreje a Japonska.

Tříčlennou komisi vedenou australským soudcem ve výslužbě Michaelem Kirbym ustavila loni v březnu Komise OSN pro lidská práva v Ženevě. Jde zatím o nejserióznější mezinárodní snahu prověřit tvrzení o systematickém závažném porušování lidských práv v KLDR. Výsledná zpráva má být zveřejněná až v pondělí, její obsah ovšem už dnes přinesla agentura AP.

Zpráva vyčísluje údajné zločiny jako vražda, zotročení, mučení, znásilnění, nucený potrat, sexuální násilí, nucené přesuny, zmizení a perzekuce na základě náboženství, politického přesvědčení, rasy a pohlaví. Všímá si také politických represí, včetně poprav a internací v táborech nucených prací s odhadovanými 80 000 až 120 000 politickými vězni, stejně jako systému klasifikace rodin podle jejich loajality k režimu.

Kim v Haagu? Nepravděpodobné

Komise během svého šetření mluvila s uprchlíky i odborníky. Zaměřovala se i na přístup k potravinám, neboť řada dětí v KLDR trpí podvýživou. Dalším tématem byly hladomory v 90. letech, které si údajně vyžádaly statisíce obětí. Komise proto ve svém šetření došla k závěru, že zjištěná svědectví a další informace „vytvářejí racionální základ … pro trestní vyšetřování příslušným národním nebo mezinárodním justičním orgánem“.

Momentálně se ovšem jeví jako nepravděpodobné, že by Rada OSN pro lidská práva vyhověla doporučení předat celou věc Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu. Záměr vyšetřovací komise totiž mohou některé členské země (a zejména Čína) zablokovat. Sama severokorejská mise při OSN potom závěry komise odmítla. „Zcela odmítáme nepodložená zjištění vyšetřovací komise o zločinech proti lidskosti. Nikdy to nepřijmeme,“ sdělila ambasáda KLDR.