Islamisté dali turistům v Egyptě ultimátum, hrozí dalšími útoky

Káhira – K nedělnímu útoku na turistický autobus na Sinaji se přihlásila egyptská islamistická skupina Ansar Bajt Makdis (Stoupenci Jeruzaléma). Při výbuchu zemřeli tři jihokorejští občané a egyptský řidič autobusu. Podle tamních úřadů explozi způsobil sebevražedný atentátník. Stoupenci Jeruzaléma už vyzvali na Twitteru všechny turisty, aby do 20. února opustili Egypt, jinak podle Reuters hrozí dalšími útoky. V Egyptě je nyní zhruba 1 700 českých turistů.

Pro české turisty stále platí doporučení ministerstva zahraničí z loňského listopadu. Ministerstvo v něm nedoporučuje individuální cestování po Sinajském poloostrově a výslovně varuje před jakýmikoliv cestami do jeho severní části, včetně turistického letoviska Taba. Většina Čechů, kteří jsou nyní v Egyptě, se zdržuje v letoviscích Marsa Alam a Hurghada. Asi 200 Čechů je v Šarm aš-Šajchu. Do letoviska Taba již od roku 2012 české cestovní kanceláře lety neorganizují.

Stoupencům Jeruzaléma je přičítána většina útoků na policisty a vojáky od svržení islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Skupina Ansar Bajt Makdis se inspiruje teroristickou sítí al-Káida, má základnu na poloostrově Sinaj, kde od poloviny loňského roku vede armáda vojenské operace s cílem ji zlikvidovat.

„Doporučujeme turistům, aby bezpečně odjeli předtím, než vyprší naše lhůta,“ uvedli radikálové na Twitteru. Egyptský premiér Házim Bibláví následně ve státní televizi potvrdil, že skupina představuje pro zahraniční návštěvníky hrozbu. Jejím cílem je podle něj „zmařit politickou cestovní mapu směřující k (prezidentským) volbám“, které by se v Egyptě měly uskutečnit nejspíš v dubnu.

Islamisté chystají útoky na ekonomické cíle

V prohlášení, v němž se skupina přihlásila k atentátu, stojí, že útok spáchal „jeden z hrdinů“. „Souvisí to s naší ekonomickou válkou, kterou vedeme proti zrádcovskému režimu,“ uvádí se v textu. Organizace nedávno pohrozila, že v odvetě za operace egyptské armády proti radikálům zahájí útoky na ekonomické cíle.

V autobuse jelo 31 členů jihokorejské presbyteriánské církve, dva jihokorejští průvodci, egyptský řidič a místní průvodce. Mnozí z turistů si na cestu, která měla být poutí po biblických místech, šetřili mnoho let. Mezi mrtvými je jeden z věřících, dva jihokorejští průvodci a egyptský řidič. Čtrnáct Jihokorejců utrpělo zranění.

Za útokem na Sinaji stojí islamisté (zdroj: ČT24)

Jihokorejský velvyslanec v Egyptě soulské televizi řekl, že útok spáchal nejspíš sebevražedný atentátník. „Egypťan ve věku kolem 20 let rychle nastoupil do autobusu a odpálil bombu. Je to zřejmě akce sebevražedného teroristy,“ řekl. K témuž názoru se kloní egyptští policisté, kteří si prohlédli záběry bezpečnostních kamer. „První záběry ukazují, že několik turistů vystoupilo, aby si vzali zavazadla. K autobusu se přiblížil muž, a když byl na třetím schodu autobusu, ozval se výbuch,“ sdělil mluvčí ministerstva vnitra.

Šlo o první útok na turisty na Sinaji od loňského svržení prezidenta Muhammada Mursího. Za jeho vlády na Sinaji začaly působit skupiny radikálních islamistů, zaměřovaly se ale hlavně na policisty a vojáky. Analytici spekulují, zda je nedělní incident znamením změny strategie islamistů, z nichž mnozí se hlásí k teroristické síti al-Káida, a zda se nyní tyto skupiny zaměří i na civilisty.