Vyschlá na troud. Kalifornii sežehlo stoleté sucho

San Francisco – Západoamerická Kalifornie se potýká s největším suchem za posledních sto let, ve státě platí stav nouze, prakticky vyschlá je přehrada Almaden a zemědělci počítají škody v miliardách dolarů. Ke zlepšení by mohlo dojít zítra, na kdy meteorologové předpovídají příchod dešťových srážek.

Kalifornii trápí stoleté sucho (zdroj: ČT24)

Nezvyklé přírodní jevy tuto zimu netrápí Spojené státy poprvé, východ USA se několik týdnů potýkal s hlubokými mrazy a podle meteorologů mají tyto anomálie společný původ vysoko v atmosféře; způsobuje je tzv. jet-stream čili prstenec rychlého proudění, který je letos mimořádně zvlněný do meandrů a vytváří kapsy studeného – v případě východu – nebo teplého vzduchu – v případě Kalifornie (čtěte víc).

Jet-stream se letos zároveň pohybuje pomaleji než obvykle, což v případě Kalifornie způsobilo mnohatýdenní sucho. Důsledkem je, že téměř vyschla přehrada Almaden, asi hodinu od San Franciska; vodu z ní obvykle bere např. údolí Silicon Valley, místo desetimetrové hloubky je ale dnes na dně nádrže pouze říční strouha a potoky pod nádrží vyschly úplně.

„Budeme na správní radě požadovat, aby domácnostem a podnikům doporučila snížení spotřeby vody o 20 procent, to už je vážné,“ varuje Marty Grimes, mluvčí vodáren Santa Clara Valley Water District.

Svou daň si počasí vybralo i v údolí Napa, vinařském srdci spojených států. Christopher Howell, manažer zdejší vinice Cain, očekává letos poloviční sklizeň, protože dešťové srážky byly v údolí pětinové ve srovnání s uplynulými lety. „Snažím se zachránit život této vinici pro příští rok a ten další, až teprve potom budu myslet na letošní sklizeň,“ uvádí. I kdyby byl letošní ročník slabý, trh s vínem si toho všimne až za několik let.