Drogového krále Guzmána bude soudit Mexiko, USA na druhé koleji

Ciudad de Mexiko - Světově nejproslulejší drogový baron Joaquín „Prcek“ Guzmán zůstane v Mexiku, kde bude souzen z drogových deliktů před případným vydáním do USA. Rozhodl o tom v úterý soud v mexickém hlavním městě. Nejhledanějšího drogového zločince světa v sobotu americké a mexické jednotky zadržely na západě Mexika a Spojené státy daly hned najevo, že budou po Mexiku žádat jeho vydání.

Podle mexických soudců je vyloučené, aby Guzmán z vazební cely uprchl, jak se obává americká justice. Nejprve musí drogový bos projít vyšetřováním v Mexiku a v případě odsouzení si zde musí odpykat i trest. Teprve pak je možné vydat Guzmána k potrestání do Spojených států, rozhodl soud. 

Podle amerických právních expertů panuje ve Washingtonu obava, že mexický soudní systém ostře sledovaný proces nezvládne. Kauza bude vyžadovat dlouhá vyšetřování a náročné výslechy, při nichž se v minulosti mexičtí vyšetřovatelé údajně neosvědčili. Mnozí zadržení narkobaroni řídili své gangy z vězení, jiní kvůli nedodržení vazebních lhůt vyšli na svobodu. 

Zatčení drogového bosse "Prcka" Guzmána
Zdroj: ČTK/AP/Eduardo Verdugo

Mluvčí americké federální prokuratury v neděli řekl, že USA budou požadovat Guzmánovo vydání s tím, že tato otázka „bude tématem dalších diskusí mezi Spojenými státy a Mexikem“. Guzmánem vedený kartel ze Sinaloy propašoval do Spojených států podle odhadů tuny kokainu a dalších drog v hodnotě miliard dolarů.

Po několikatýdenní rozsáhlé pátrací operaci zadrželi Mexičané a Američané mocného narkobarona v přímořském letovisku Mazatlán ve státě Sinaloa. Nyní šestapadesátiletý Guzmán byl zatčen už v roce 1993 v Guatemale, v roce 2001 se mu ale podařilo utéct z přísně střeženého vězení v Mexiku v dodávce vozící prádlo z prádelny. Jeho jméno figurovalo na seznamu DEA nejhledanějších drogových zločinců. Kartel ze Sinaloy má na svědomí tuny kokainu a dalších drog propašovaných do USA a desítky tisíc mrtvých při bojích s konkurenčními drogovými gangy.

Soupeření mezi kartelem ze Sinaloy a konkurenčními Los Zetas si za posledních sedm let vyžádalo na 70 tisíc mrtvých. Zadržení Guzmána může podle agentury DPA rozpoutat boj o nástupnictví po mocném bossovi, známém svou brutalitou. Znalci mexického podsvětí předpokládají, že o místo v čele kartelu by mohli usilovat druhý muž organizace Jesús Zambada García, zvaný El Mayo, a bývalý policista Juan José Esparragoza Moreno alias El Azul (Modrý).