V harlemských troskách zahynulo nejméně sedm lidí

New York - Nejméně sedm lidí zahynulo v troskách dvou obytných budov, které se zřítily po středeční explozi na newyorském Manhattanu. Šedesát lidí bylo zraněno a pět se jich stále pohřešuje. Newyorský starosta Bill de Blasio za příčinu zřícení budov označil na základě předběžných informací únik plynu. Výbuchem bylo poškozeno několik okolních domů, kterým může také hrozit zřícení.

Při výbuchu v Harlemu zemřelo nejméně šest lidí (zdroj: ČT24)

K výbuchu došlo na rohu 116. ulice a Park Avenue v manhattanské čtvrti Harlem ve středu půl hodiny po deváté ráno (okolo 14:30 našeho času). První tři těla objevili záchranáři již během středy, další čtyři během prohledávání trosek. Desítky zraněných byly převezeny do místních nemocnic, několik z nich je v kritickém stavu. Oba zřícené domy měly šest podlaží. V přízemí byl obchod s piany a sídlo církve, zbytek objektů tvořily byty.

Požár způsobený plynovou explozí několik hodin znemožňoval zahájit práci v ruinách. Na místě jsou nyní buldozery a další těžká technika, s jejíž pomocí se záchranáři dostávají pod mnohatunové trosky. Pátrání po obětech jim ztěžuje silný vítr, mráz, mrznoucí déšť a také hustý dým z trosek, z nichž místy vyšlehnou i plameny.

Ještě než byla příčina neštěstí oficiálně potvrzena, svědci hovořili o tom, že před explozí byl na místě silně cítit plyn. Výbuch nastal čtvrt hodiny poté, co to obyvatel jednoho ze sousedních domů nahlásil. Energetická společnost Con Edison vyslala na místo svůj tým, aby hlášení prověřil, ale dorazil pozdě.

Výbuchem bylo zřejmě poškozeno několik okolních domů, kterým může také hrozit zřícení. V místě byl dočasně omezen provoz části nadzemní dráhy, na niž dopadla část sutin.