Legenda Bayernu odstupuje z čela klubu. Hoeness svoji vinu přiznal

Mnichov - Prezident fotbalového klubu Bayern Mnichov Uli Hoeness odstupuje z funkce, zároveň se vzdává i pozice předsedy dozorčí rady úřadujícího vítěze Ligy mistrů. Rozhodl se tak poté, co ho soud poslal na tři a půl roku do vězení za daňové podvody. Proti rozsudku se neodvolá. Hoeness přiznal, že stát okradl v přepočtu o víc než tři čtvrtě miliardy korun.

Bývalý mistr světa a Evropy byl potrestán za daňové úniky ve výši minimálně 27,2 milionu eur (745 milionů korun). Proti čtvrtečnímu verdiktu mnichovského soudu se však ještě může odvolat státní zástupce. Ten pro Hoenesse navrhoval pět a půl roku vězení, přičemž mohl žádat až desetiletý trest.

Hoeness: Krácení daní bylo mojí životní chybou

Hoeness se po poradě s rodinou rozhodl rozsudek akceptovat. „Pověřil jsem své právní zástupce, aby se neodvolávali. Krácení daní bylo mojí životní chybou a následky této chyby ponesu já,“ sdělil s tím, že nechce poškozovat Bayern. V jeho vedení působil už od roku 1982 a prezidentem se stal před pěti lety. Fanouškům bundesligového mistra poděkoval ze srdce za podporu.

Do funkce předsedy dozorčí rady byl ještě dnes zvolen Herbert Hainer, šéf firmy Adidas, která má v Bayernu menšinový podíl. O tom, kdo Hoenesse nahradí v roli prezidenta klubu, se rozhodne na valné hromadě, která bude svolána do čtyř týdnů. Do té doby bude mnichovský celek řídit první viceprezident Karl Hopfner. 

Triumfální oslavy Bayernu
Zdroj: Alex Grimm/Getty Images

Ostře sledovaný soudní proces začal v pondělí. Státní zástupce Achim von Engel pak ve čtvrtek uvedl, že jde o mimořádně závažný případ daňového úniku. Odmítl Hoenessovu obhajobu, že by neměl být odsouzen za trestný čin a jít do vězení, protože se dobrovolně přiznal k tomu, že se vyhnul placení daní z příjmů prostřednictvím tajných kont ve Švýcarsku.

Podle Von Engela nesplňuje Hoeness podmínky pro to, aby jeho přiznání mohlo být bráno jako účinné sebeudání. Prokuratura mohla pro mistra světa z roku 1974 žádat až desetiletý trest vězení. Hoeness se loni v dubnu přiznal, že na daních nezaplatil 3,2 milionu eur.

Jenže tento týden se během projednávání případu u soudu ukázalo, že částka byla mnohem vyšší. To následně potvrdil i Hoenessův obhájce. Proto bylo podle právních odborníků velmi nepravděpodobné, že by se šéf Bayernu mohl vyhnout vězení. Hoeness v letech 2003 až 2009 obchodoval s rizikovými akciemi. V pondělí u soudu řekl, že jeho obchodování skončilo v celkové ztrátě v řádu několika milionů eur. Při obchodování ale dočasně dosahoval i zisků, které nepřiznal ke zdanění.

Hoeness je legendou Bayernu, který se pod jeho vedením v posledních letech stal nejlepším klubem světa. Jako hráč strávil v dresu bavorského velkoklubu téměř celou kariéru, v útoku pomohl klubu třikrát vyhrát Bundesligu i Pohár mistrů evropských zemí. S národním týmem získal zlato na ME 1972 i světový titul o dva roky později. Ve vedení Bayernu působí od roku 1982 a prezidentem je od roku 2009.

Uli Hoeness v roce 1974
Zdroj: ullstein bild - Horstmueller/ČTK