Satelity možná našly části zmizelého letadla, lodě řeknou víc

Sydney/Kuala Lumpur - Dva předměty, které by mohly být spojené se zmizelým malajsijkým letadlem, se objevily na družicových snímcích. Informoval o tom australský premiér Tony Abbott, který do oblasti už vyslal pátrací týmy. Snímky nicméně neprokázaly, zda skutečně předměty pochází ze ztraceného letadla. Nové vodítko v pátrání po zmizelém letadle potvrdil i malajsijský ministr dopravy Hishammuddin Hussein. Podle něj by se mohla k místu určení dostat americká loď v pátek dopoledne a pokusit se prozkoumat trosky. Pro dnešek pátrání skončilo kvůli tmě, deštivé počasí a zataženo letadlům ale nedalo příležitost předměty blíže prozkoumat.

„Vyšly najevo nové a důvěryhodné informace v souvislosti s pátráním v jižním Indickém oceánu,“ řekl Abbott australskému parlamentu. „Australský úřad pro námořní bezpečnost (AMSA) dostal informace založené na družicových snímcích o objektech, které by mohly být s pátráním spojené,“ dodal premiér s tím, že na místo zamířila letadla a lodě, aby nález prověřily.

„Dnes ráno zavolal našemu ministerskému předsedovi premiér Austrálie a informoval ho, že byly nalezeny dva objekty v Indickém oceánu… Dále pokračuje pátrání po malajsijském letadle koordinované nyní australskou stranou. Spolupracuje na tom novozélandské letectvo, americké letectvo a Austrálie,“ přiblížil na tiskové konferenci malajsijský ministr Hussein. Připomněl, že objekty nemusí souviset s hledaným letadlem. Obrázky ze satelitu analyzují bezpečnostní organizace.

Podle Husseina míří do oblasti vzdálené zhruba 2,5 tisíce kilometrů na jihozápad od Austrálie další letadla Nového Zélandu i námořní lodě USA, které by měly dorazit na místo v pátek dopoledne.

Malajsijský ministr dopravy Hishammudín Hussein: „Na vyšetření spolupracuje celá řada zemí. Vyšetřování se přesunulo z jižních moří Číny do koridoru Indického oceánu. V současnosti je tam 18 lodí, 29 letadel a 6 helikoptér. Dále jsme poslali dvě letadla z Malajsie, jedno z Japonska a jedno ze Spojených států. Oblast prohledává 21 satelitů, jakmile dojde k nalezení dalších stop, budeme moci poslat do oblasti další prostředky.“

Předměty jsou na satelitních snímcích nezřetelné, přičemž největší kus měří 24 metrů. Dané místo se nachází jihozápadně od australského Perthu: voda je v místě pátrání hluboká několik tisíc metrů a špatná viditelnost může hledání komplikovat. Počasí je však vcelku mírné. Austrálie byla na začátku týdne požádána malajsijskou vládou o prozkoumání oblasti a pátrací týmy postupně zúžily oblast hledání na polovinu - tedy na 300 tisíc čtverečních kilometrů.

Český pilot Ladislav Keller: Letadlo bylo uneseno, havarovat mohlo kvůli nedostatku paliva

Dopravní letoun společnosti Malaysia Airlines zmizel cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu. Veškeré snahy zjistit, co se s ním stalo, byly zatím marné. Do pátrání se přitom zapojilo více než dvacet zemí. Pilot Boeingu 737 a letecký publicista Ladislav Keller odhaduje, že letadlo bylo uneseno, především proto, že letadlo letělo na opačnou stranu, než byl jeho cíl.

Nehodu pak podle Kellera mohl zapříčinit nedostatek paliva. „Tenhle případ už se stal, jednalo se o etiopské letadlo, kdy únosci nutili posádku letět z Afriky do Austrálie. I když jim posádka tvrdila, že nemá dost paliva, nevěřili jim a skončili pádem do moře u pobřeží Afriky,“ přiblížil.

Oblast hledání trosek
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Uncredited

Rodiny cestujících jsou po několikadenním vypětí na pokraji sil. Teorie o únosu pro ně byla poslední nadějí a nejnovějšímu zjištění mnozí odmítají uvěřit. Možnost, že jde o další falešnou stopu, ale pořád existuje. Snímky totiž pocházejí ze srdce jednoho z pěti největších oceánských vírů. Nevedou tudy žádné obchodní trasy ani komerční lety, zato se tam hromadí trosky a odpadky z celého Indického oceánu.