OSN chce evakuovat tisíce muslimů, situace je kritická

Bangui – Muslimy ve Středoafrické republice ohrožují křesťanské milice anti-balaka. Tisíce lidí jsou obklíčeny v hlavním městě Bangui a jeho okolí. OSN jich chce asi 19 tisíc evakuovat. K násilí mezi křesťany a muslimy dochází v zemi od loňského března. Vyžádalo si stovky obětí. Situaci má pomoci uklidnit i vojenská mise EU. Čítat bude asi tisíc vojáků.

Ozbrojenci nyní kontrolují všechny hlavní cesty do metropole a zpět a také mnoho měst a vesnic na jihozápadě země, civilisty ohrožují na životech, uvedla mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Ke krvavým střetům mezi křesťany a muslimy dochází v zemi od loňského března.

„Nechceme jen zůstat stát opodál a sledovat, jak jsou tam lidé zabíjeni,“ nechala se slyšet mluvčí UNHCR Fatoumata Lejeune-Kabaová. „Přesně to se může stát, protože jediné, co jim v tom nyní brání, je přítomnost francouzských vojáků a jednotek MISCA,“ dodala s odkazem na mírové jednotky Africké unie.

Muslimové v Bangui
Zdroj: ČTK/SCANPIX SWEDEN/AA/TT

Genocida na pořadu dne

Někteří představitelé OSN už dříve varovali, že situace ve Středoafrické republice může přerůst v genocidu. Milice jsou údajně čím dál tím více vyzbrojené a stupňují útoky na muslimy i vojáky z mírových misí.

Konflikt začal po převratu, při němž menšinoví muslimové z hnutí Séléka před rokem svrhli tehdejšího prezidenta Françoise Bozizého. Nahradil ho pak jako vůbec první muslimský prezident vůdce Séléka Michel Djotodia. V polovině ledna ale pod tlakem sousedních států odstoupil. Nedokázal totiž zastavit násilnosti mezi muslimy a křesťany. Brutalita muslimů z hnutí Séléka následně vedla k vytvoření ozbrojených oddílů anti-balaka.

Statisíce lidí přišly o střechu nad hlavou

OSN odhaduje, že kvůli násilnostem muselo opustit své domovy přes 650 tisíc lidí. Zhruba 300 tisíc jich uprchlo do sousedních zemí. V zemi nyní působí asi 6 tisíc členů MISCA a další 2 tisíce francouzských vojáků. Ti se sice snaží násilí zastavit, příliš se jim to ale nedaří.

Nyní jim pomohou i vojáci z mírové mise Evropské unie. Zahájena byla dnes. Jednotky, které se do oblasti urychleně přesunou, budou mít za úkol „chránit nejvíce ohrožené obyvatele a zároveň vytvářet podmínky pro poskytování humanitární pomoci“. Mise nazvaná EUFOR RCA, která bude operovat v Bangui a na místním letišti, má stát zhruba 26 milionů eur (asi 700 milionů korun).