Sankce za Krym sahají už i ke hvězdám

Washington – Americká NASA pozastavuje s výjimkou Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) veškerou spolupráci s Ruskem. Zaměstnanci NASA nebudou cestovat do Ruska ani přijímat ruské návštěvy, nebudou se svými kolegy z Ruska smět udržovat elektronický kontakt a ani pořádat společné telekonference. Národní úřad pro letectví a vesmír toto rozhodnutí oznámil týden poté, co i přes ruskou anexi ukrajinského Krymu označil americko-ruské kosmické vztahy za dobré.

Jedinou výjimkou jsou aktivity týkající se ISS. NASA a ruská kosmická agentura Roskosmos budou „pokračovat ve společné práci na bezpečnosti a návaznosti operací“ na orbitálním komplexu, uvedl v prohlášení Národní úřad pro letectví a vesmír. Podle odborníka na kosmonautiku Tomáše Přibyla představuje Mezinárodní kosmická stanice (ISS) v podstatě 99 procent spolupráce mezi americkými a ruskými vědci v oblasti kosmonautiky. Zákaz spolupráce s výjimkou ISS je podle něj proto pouze prázdné gesto, formální zákaz.

Tomáš Přibyl, odborník na kosmonautiku, v Událostech, komentářích:

„Dnešní kosmonautika je obecně postavena na spolupráci. (…) Dnes odpoledne například odstartovala z Kalifornie americká raketa Atlas 5 s americkou vojenskou družicí. První stupeň rakety Atlas 5 pohání motory vyrobené v Rusku. Jinými slovy, ta kosmonautika je opravdu nesmírně propojená. (…) Myslím si, že není možné zcela přerušit jejich dosavadní kontakty.“

Spojené státy jsou na ruském kosmickém programu závislé, neboť v současné době nemají po vyřazení raketoplánů vlastní kosmickou loď, kterou by mohly dopravit astronauty do vesmíru. Američané proto využívají ruská plavidla Sojuz, za jedno místo v této kosmické lodi platí takřka 71 milionů dolarů (přes 1,4 miliardy korun).