Ruské televize představily stejného Ukrajince ve dvou rolích

Moskva – Hrdinou reportáží dvou ruských televizí se stal muž, avšak s dvěma různými jmény a stojící na opačných stranách konfliktu. Podle verze hlásané státní televizí Rossija-1 byl muž zraněn radikály Pravého sektoru poté, co přišel na pokojný mítink. V reportáži polostátní NTV se však ten samý muž objevil jako nájemní žoldnéř z Německa, jehož cílem bylo zmrzačit co nejvíce pokojných demonstrantů. Osudy televizního „hrdiny“ zaujaly i britskou stanici BBC.

Podle verze hlásané státní televizí Rossija-1 Andrej Petkov utrpěl z rukou ukrajinských radikálů z Pravého sektoru otřes mozku, komplikovanou zlomeninu nohy a popáleniny poté, co „přišel na pokojný mítink, aby otevřeně vyjádřil nespokojenost s počínáním nového režimu“. 

Týž den se ale stejný muž objevil i na obrazovce polostatní NTV, tentokráte pod jménem Andrej Petchov a v roli „nájemného žoldáka“ s německým občanstvím, který přivezl na Ukrajinu půl milionu eur, aby chystal padesátku západoevropských žoldnéřů k násilným akcím. „Je to jen článek v řetězu (…), ale kdo za ním stojí, žoldák odmítl sdělit,“ poznamenala NTV a dodala, že „základním cílem jeho skupiny bylo zmrzačit co nejvíce pokojných demonstrantů, aby nemohli pokračovat ve své akci“. 

Týž „hrdina“ si prý pro sevastopolskou televizi střihl i třetí roli, dobrovolného ošetřovatele, těžce zraněného radikály při obvazování poraněné dívky. 

Producent: Za dezinterpretaci může nový režim v Kyjevě

Obě ruské televize měly podle BBC problém odpovědět na otázku, zda jejich reportáže odpovídají realitě. Šéfredaktor NTV vysvětloval, že v „revolučních podmínkách“ lze narazit na různé šejdíře, jejichž tvrzení je těžké ověřovat, ale taková už je „realita dané chvíle“.

Nejmenovaný producent Rosssija-1 rovnou hovořil o „šokující dezinformaci“, jen prý není jasné, zda „jsme naletěli my, anebo NTV“. Vše prý zavinil nový režim v Kyjevě, který na Ukrajinu nepouští ruské televizní štáby v dostatečném množství, a tak musejí brát zavděk materiály od externích spolupracovníků, jako v daném případě. 

Televizní „hrdina“ podle mykolajivské policie skutečně leží v místní nemocnici. Je to Ukrajinec Andrej Petchov, s vyšetřovateli ale hovořit odmítá.